Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Високите печалби от гръцките държавни облигации

29 Май 2013 / 13:05:30  GRReporter
1005 прочитания

Печалбата на гръцките държавни облигации е скочила с 31% в последните три месеца, като междувременно цената на германските държавни облигации е спаднала с 0,5%. Само от началото на април цената на гръцките облигации се е повишила с 40 базови пункта. Това е най-доброто представяне на пазара на държавни облигации между 26 страни, които Блумберг наблюдава. След гръцките, най-печеливши на пазара са италианските държавни облигации с 4,4% повишение в цената.

Гръцките държавни облигации започнаха да събуждат интереса на инвеститорите на вторичния електронен пазар и това се отбелязва в повишаване на обема на търговията. От началото на месец май електронната търговията на гръцките облигации е надминала 318 милиона евро, което е своеобразен връх в сравнение с последните две години, предава АПЕ. За сравнение се дава общия обем на електронната търговия на гръцки облигации за април, когато той не е надминал 70 милиона евро.

Източник: Нафтемборики

Въпреки положителната промяна, търговията на гръцките държавни облигации е далеч от най-силните си дни. За сравнение през 2004 средният обем на търговията на този тип ценни книжа е била около 136 милиарда евро на месец, предава Нафтемборики. Тяхната цена рухна окончателно през октомври 2011. В началото на тази седмица spread показателят, който представя разликата между цената на гръцките и германските десетгодишни държавни облигации достигна 708 базови пункта. Той отразява значително подобрение в доверието на инвеститорите към Гърция и възможностите й за икономически оздравяване.

Само ден след като Fitch повиши кредитния рейтинг на Гърция до B- от CCC, средата месечна доходността на 10-годишните държавни облигации падна с 53 базисни пункта. Нормализирането на пазара се усети на 21 май. Агенцията за оценка на кредитния рейтинг позова решението си на политическата и социална стабилност, която е установена в страната, както и на напредъка в оздравителната програма. Финансовите анализатори установиха, че рискът Гърция да напусне зоната на еврото е много по-малък (почти нулев), в сравнение със състоянието й миналата година.

Междувременно се забелязват подобрения и при други показатели в макроикономиката. Агенция Makrit обяви, че показателят за състоянието на преработвателната индустрия отбелязва скок. През април неговото ниво е било на 42 пункта, с през месец май той се е повишил на 45 пункта. Освен производството, в помощ за възвръщането на инвестиционния интерес към държавните облигации идва рекапитализацията на баките. Тяхното укрепване подпомага възвръщането на икономическата стабилност и влияе положително на цената на облигациите, които се продаваха на безценица (14%-20% от номиналната си стойност) по време на политическата криза през лятото на 2012.

Въпреки, че най-големите рискове са преодолени, Блумберг съобщава, че гръцките държавни облигации ще започнат да носят истинска печалба догодина, ако икономическият растеж надмине два процента, а БВП е над 210 милиарда евро. До 2021 обемът на гръцката икономика трябва да надминава 267 милиарда евро и икономическият ръст да продължи да бъде над 2%, за да може страната да се финансира сама от свободните пазари с ниски лихви. Предвижданията засега остават не толкова оптимистични. Европейската комисия предвижда, че тази година рецесията ще продължи и икономиката ще се свие с още -4,6%, а през 2014 можем да очакваме икономически ръст от +0,6% в най-добрия случай. Това е далеч под нужните нива, за да може гръцките облигации да възстановят загубените си позиции.

Друго препятствие, което трябва да се преодолее, за да може пазара на държавни облигации да се нормализира е стабилизирането на външния дълг. Citigroup предвижда, че в края на 2013 външният дълг на страната отново ще достигне 180% от БВП, което го прави крайно неустойчив. Според финансовите специалисти, Атина и Брюксел ще задействат ново орязване на дълга към края на тази или началото на следващата година, което този път ще засегне институционалните инвеститори (централните банки на държавите от ЕС). 

Напредъкът в достигането на фискалните цели по програмата за фискално оздравяване и по-тясното сътрудничество на това правителство с надзорниците, ще накарат кредиторите да приемат по-леко възможността за евентуално окастряне на дълга, държан от официалния сектор (Official Sector Involvment - OSI), казват от Citygroup.

Deutsche Bank от своя страна подчертава, че през последните две години Гърция е загубила голяма част от преките си частни инвестиции, което пречи на по-бързото възстановяване. Положителна тенденция днес отбелязва стабилизирането на инвестициите, вместо доскорошното постоянно намаление. Според данните представени от германската банка от началото 2011 до средата на 2012 частното финансиране към Гърция е намаляло с 100 милиарда евро. От началото на годината, страната е успяла да възстанови само около 10% от загубените потоци. За съжаление това подобрение не е в резултат от завръщането на чуждестранните инвеститори в страната, а от частично връщане на гръцки капитали от чужбина.

Категории: ИкономикаПазари облигации Гърция криза външен дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus