Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Високообразованите - новото богатство на Гърция

27 Януари 2014 / 20:01:23  GRReporter
1697 прочитания

През последните пет години само от Националната агенция за признаване на дипломи в Гърция са били признати 15 902 дипломи за магистърски и докторски степени (2 439 докторски титли и 13 463 дипломи от магистърски програми). Данните от Националния център за проучвания разкриват впечатляващата картина на гръцката трудова реалност: от 2009 до днес в неговите служби са подадени 8 045 докторски дипломи. От тях 833 са подадени през 2013. На първо място са медиците, тъй като повечето докторати (2 336) са дело на студенти по медицина, следват инженерните и технологични науки, където докторатите през последните 5 години са 1 329.

Паралелната картина на гръцката действителност представлява общество от свръхквалифицирани учени, чиито членове са търсени и често наемани от международни компании със седалище в Гърция. Така например представител на голяма международна компания за одит сподели неотдавна пред вестник „Вима“, че по време на кризата почти е удвоил персонала си.

Какво става обаче с останалите? Онези, които искат да останат и да работят в Гърция? И как може страната да ги използва?

Както става ясно от досегашните данни, до 2012 общият брой на записаните в магистърски програми в Гърция е 35 570, от които 23 853 са студенти, участващи в докторантски програми. Ако към тях бъдат добавени тези, които са записани в магистърска или докторантска програма в чужбина, тогава броят им надхвърля 50 000. Само в юридическия факултет на Атинския университет са били записани 1 687 студенти в различни докторантски програми, а 1 947 – в магистърски програми. При това всяка година около 15 души придобиват докторска степен.

От Националния политехнически университет Мецовио през последните 5 години около 800 души са получили дипломите си за докторска степен и търсят работа.

Що се отнася до магистърските програми в чужбина, смята се, че около 1 500 студенти всяка година следват магистратура в чужбина като стипендианти.

Лекари и юристи

Според изследвания, извършени от банки и образователни институции, в Гърция съществува истинска пропаст между качествата и уменията, които търси бизнеса и това, което предлагат университетите. Висшите учебни заведения в страната обаче предлагат високо ниво на фундаменталните знания.

Ръководителят на медицинския факултет на Атинския университет Танос Димопулос казва, че всяка година в страната се обучават десетки способни специалисти, но един голям процент, около 20%, избират да получат специалност в чужбина. Според него, на първо място бива избирана Германия, където консервативната политика в назначаването на лекари от предишните години днес е довела до дефицит на кадри в системата на здравеопазването.

«В медицинския факултет на Атинския университет всяка година завършват около 300 - 350 студенти», казва Танос Димопулос. «През миналата година около 80% от завършващите студенти в нашия факултет са поискали и им е била издадена академична справка за чужбина. Не знаем колко от тях в крайна сметка са заминали за чужбина, за да продължат обучението си. Във всеки случай, смятаме, че всеки трети от нашите студенти заминава за чужбина, щом получи дипломата си». Между другото в медицинския факултет на Атинския университет се предлагат 33 магистърски програми.

На свой ред ръководителят на юридическия факултет на Атинския университет Теодорос Форцакис посочва, че над 250 млади юристи с магистърска степен излизат на трудовия пазар всяка година, от които обаче голяма част решават да потърсят работа в чужбина.

Както обяснава Теодорос Форцакис, университетът трябва да бъде свързан с пазара на труда. «Днес нашите възпитаници не могат да удовлетворят нуждите на пазара», подчертава той и посочва примера с данъчното право (което не съществува като отделна специалност, а само като направление в един от секторите на факултета), или финансово право (по което няма дори преподавател), както и морското право, които през изминалите години никой не е сметнал за необходими.

Първо място за икономическите специалности

Изглежда единствените печеливши са завършващите икономически специалности и прочутите магистратури по бизнес администрация на Университета по икономика в Атина, чиито възпитаници в голяма степен се реализират почти веднага на трудовия пазар, както казва преподавателят Йоргос Дукидис.

Както се посочва в изследване на университета, професионалната реализация на завършилите студенти има най-висок процент в сектора по счетоводство и финанси (80%), а най-нисък – в сектора по организация и управление на фирми (57%).

Същевременно, според данните на Националната статистическа служба, най-висок процент безработица се наблюдава при младежите от 15 до 24 години (57,2%), при притежателите на магистърска или докторска степен (15,7%) и при висшистите (18,8%).

В Националния политехнически университет Мецовио 85% от завършилите продължават следването си в магистърска степен, според данните на Евробарометър, а 54% от тях заявяват, че се интересуват от възможността да завършат обучението си и да работят извън Гърция.

Категории: образование пазар на труда магистри докторанти outsourcing
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus