Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Висшият съдебен съвет постанови да се разруши театър Badminton в Атина

31 Май 2012 / 18:05:27  GRReporter
1577 прочитания

Разруха и безпризорност са двете думи, които описват съдбата на повечето от олимпийските сгради, които бяха създадени, за да приютят гостите и участниците в игрите в Атина през 2004 година. След като гръцката държава изля стотици милиони евро във временни постройки, те така или иначе не намериха ново приложение след края на Олимпийските игри в Атина преди осем години. Една от малкото сгради, която заживя свой живот след 2004 бе театър Badminton.

Почти десет години след издигането на сградата Висшият държавен съвет в Гърция взе решение, че постройката, в която се помещава театъра трябва да бъде разрушена. Първоначално сградата е била издигната, за да приюти турнирите по бадминтон по време на Олимпийските игри. Нейното изграждане е струвало на гръцките данъкоплатци 35 милиона евро.

През 2005 Висшият държавен съвет взима решение и обявява постройката от временна за постоянна, за да може да се отдаде на концесия за ползване и по този начин да се задвижи процеса по оползотворяване на олимпийските сгради. Търгът за правото на ползване в период на 20 години печели Михалис Адам, който е известен продуцент на театрални и музикални постановки. Той решава да превърне спортната зала с голямо парково пространство около себе си в културен център. Новосъздадения театър даде място за изява на балетни постановки, мюзикъли, театрални представления и друг тип културни изяви както на местни, така и на световно известни чуждестранни творци и изпълнители. Фирмата на Адам направи инвестира 15 милиона евро в техническите и интериорни обновления и създаде над 120 постоянни работни места. За пет години работа театър Badminton е приютил над 800 представления с 2500 изпълнители, на които са се насладили над един милион зрители.

Решението на Висшия държавен съвет се взе след натиска на поредица от природозащитни, граждански и доброволчески организации, които настояват да се спази буквата на закона свързана с олимпийските сгради. Според нея, всички сгради, които са обявени за временни и са служели за нуждите на Олимпийските игри е трябвало да бъдат разрушени шест месеца след края на игрите. Сградата бе обявена за постоянна постройка от същия Висш държавен съвет преди седем години, който днес постанови, че трябва да се разруши, казва пред радио Джунгла Михалис Адам. Той пояснява, че преди Олимпийските игри сградите са били заявявани като временни постройки, за да може да се избегне бюрокрацията, която съпътства строителството, а не защото постройките не отговарят на параметрите на нормална сграда. «Както разбирате, ако в Гърция държавата бе обявила, че ще строи сгради с постоянно ползване щяха да минат 10 години и Олимпийските игри още нямаше да имат зали».  

Въпреки това, в момента един от театъра, на който са гостували артисти от Бродуей и от Балшой театър сега ще бъде разрушен, защото гръцката администрация е решила да надхитри себе си преди 10 години. Не липсват обвинения и за нарушаване на еко системата на района, на което Адам отговаря: «В началото на проекта за театъра бе проведено проучване на околната среда, както се изисква в закона. Предложихме част от приходите да отиват в специален фонд за поддръжка на парка до нас, защото става въпрос за едно изоставено място пълно с боклуци. Смятаме за абсурдно предположението, че театърът може да се счита за екологичен проблем». В заключение предприемачът заявява, че държавата трябва да си поеме отговорността и да изпълни задълженията си според договора за концесия.

Категории: АктуалноОбщество театър Висш държавен съвет разрушение Badminton Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus