Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влизането на Костадинка Кунева в политиката предизвика дискусии в социалните мрежи

14 Април 2014 / 15:04:23  GRReporter
1431 прочитания

Синдикалистката от България Костадинка Кунева, която бе залята с киселина през декември 2008 от неизвестни до момента нападатели ще бъде кандидат за евродепутат, но не от партията  на журналиста Ставрос Теодоракис „То Потами”, както твърдяха източници, а от радикално лявата СИРИЗА.

Часове след появата й в гръцките медии новината, че тя е приела предложението на лидера на основната опозиционна партия в Гърция – радикално лявата СИРИЗА да бъде включена в евробюлетината й предизвика бурни дискусии.

По-голямата част от критиките са свързани с избора на политическото пространство, което цели да представлява в Европейския парламент.  Едната група коментари са позитивни към нейната кандидатура. Авторите им се позовават на силата на нейния характер, достойнството, което излъчва след бруталното нападение срещу нея и символиката на една такава личност.

Една друга група потребители обаче твърдят, че са неприятно изненадани от факта, че Кунева е избрала да се кандидатира със СИРИЗА: „Именно защото тя е много сериозен човек не съм очаквала, че би се включила в партия, която непрекъснато променя позициите си”.  Те подчертават, че това, което ги е впечатлило у нея е „този кураж, който виждаме много рядко. Това е нещо, което за мен е от голямо значение. Без да смятам обаче, че това я прави способна да бъде евродепутат”.

Най-категорични са потребителите, които се питат кое прави Кунева толкова важна личност. „Дали фактът, че си жертва те превръща по магически начин в добър политик?”, се питат те и допълват, че изборът на личности като нея „се цели директно в чувствата на избирателите и анулират напълно рационалното измерение на политиката”. Тези коментатори обвиняват СИРИЗА, че иска да се възползва от симпатията на гласоподавателите към Костадинка Кунева.

Въпреки критиките обаче Костадинка Кунева се определя като от малкото позитивни изключения в бюлетината на левите. „Представете си половината бюлетина на „Елия” („Маслина” – името на новата лявоцентристка формация, в която участва и ПАСОК – б.а.) да се състоеше от половината от членовете на централната комисия на ПАСОК и другата половина – от различни телевизионни звезди. Не е необходимо да кажа какво щеше да се говори за нас. Но всъщност това е съставът на бюлетината за европейските избори на партията, която както е известно на всички носи новия морал в политиката”, коментира саркастично кандидат за евродепутат от „Елия”.

Действително, в списъка на кандидатите за евродепутати на СИРИЗА 20-те имена принадлежат на тясно свързани с партията членове. Сред останалите 14 души, освен Костадинка Кунева има още трима синдикалисти, двама университетски преподаватели,трима журналисти, една актриса, една от уволнените от министерството на финансите чистачки, научният сътрудник на ГСЕЕ (Конфедерацията на работещите в Гърция) и активистката за правата на ромите в Гърция Сабиха Сюлейман, чието интервю за GRReporter можете да прочетете тук.


Сред журналистите изпъква името на Стелиос Кулоглу, който само преди няколко дни ни представи последния си филм „Кръстницата” за Ангела Меркел и главният редактор на вестник „Катимерини” Никос Ксидакис.

Кандидатурите бяха избрани чрез партийно гласуване въпреки предложението на Алексис Ципрас непартийните кандидатури да бъдат изключени от тази процедура. Останалите места в бюлетината се очаква да бъдат заети от личности, които не са членове на СИРИЗА, но си сътрудничат с партията. Според източници дебатите са повече от динамични, като кандидатурите на икономистите Янис Варуфакис и Костас Лапавицас се очертават като най-спорни. 

Категории: Политика евроизбори Европейски парламент СИРИЗА Костадинка Кунева кандидати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus