Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вълнения в морския транспорт от септември

21 Август 2012 / 19:08:53  GRReporter
1296 прочитания

Икономическата криза удари сериозно морския транспорт в Гърция. След пика на туризма през лятото, идват сериозни промени в графика и дестинациите на фериботните кораби, които свързват континентална част на страната с островите. Поскъпването на горивата, повишаването на данъците и срива в потребителските възможности на средностатистическия грък, карат морските превозни компании да поискат от министерството на търговския флот нов по-лек режим на работа. През зимния сезон фирмите ще изискат министерството да разреши съкращение на нерентабилните дестинации. Освен това в плановете на транспортните компании е да се намали плавателната скорост на корабите, които ще продължат да изпълняват курсовете до островната част на страната. По този начин управлението на фериботните фирми се надява да спести от разхода за гориво.

“От септември 2012 до юни 2013 инвеститорите и акционерите на компанията не могат да оправдаят дейността на който и да е ферибот (от губещите линии). Финансовото състояние на компаниите е толкова трагично, че вече няма възможност да дават допълнителна подкрепа на морския транспорт от частни инвестиции”, казва изпълнителният директор на XRTC Георгиос Ксирадакис, цитиран от Нафтемборики. Същото послание отправя неговият колега, изпълнителният директор на Blue Star Ferries Михалис Сакеллис, който казва, че твърде високите цени на горивата и намаляването на трафика създават много лоши перспективи за развитието на бранша. “В последните пет години загубихме около пет милиона пътници”, казва Сакелис и допълва, че за същия период цените на горивата са скочили 120%. “Фериботните линии са в затруднение и не може да се намери формула за поевтиняването на билетите”.

Липсата на ликвидни средства е друга пречка пред компаниите за морски транспорт, която затруднява нормалната дейност. Банките не отпускат заеми за реинвестиции, кредитните линии с доставчиците са замразени, а оборотът продължава да пада. В същото време Гърция има около 300 населени острови, които имат нужда от връзка с континенталната част на страната. “Облекченията в трудово-правните отношения и данъчните отстъпки не могат сами по себе си желаното да дадат конкурентно предимство, от което секторът има нужда в този момент. Това е като аспирин и има краткосрочен ефект. Същият незначителен ефект ще има и отпускането на отдавна дължимите субсидии, които правителството обеща да освободи за фериботния транспорт”, казва изпълнителният директор на XRTC.

Специалистите от сектора виждат решение на проблемите в морския транспорт в реформата на неговата структура. Първо трябва да се вземат мерки за разбиването на монополните сдружения, които ограничават конкурентоспособността. След това трябва да се определят нови пристанища и  логистични центрове, които да са стратегически избрани спрямо разпределението на островите. “Не е нужно Атина да е центърът на фериботния транспорт”, казват професионалистите. Те искат децентрализация транспортирането, като се определят нови градски центрове, които да кореспондират с островите в Егейско море. На трето, но не на последно място трябва да се създаде комбинация от транспортни средства, които да обслужват по-непопулярните дестинации.

Категории: ИкономикаПазари фериботи морски транспорт Гърция острови съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus