Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вместо германски репарации- подкрепа за еврейската общност в Солун

27 Февруари 2014 / 17:02:59  GRReporter
1017 прочитания

Германското правителство обсъжда начини да компенсира еврейската общност в Солун за извършените срещу нея престъпления по време на Втората световна война. Въпросът е бил обсъден по време на посещението на федералния заместник-министъра на външните работи Михаел Рот в Солун през януари тази година.

„Министърът и представители на общността в Солун са обсъдили създаването на различни програми в полза на нейните членове, които ще се финансират от Германия”, е заявил говорителят на министерството Мартин Шефер, цитиран от гръцкия вестник То вима.

До момента не ясно в какво точно ще се състоят програмите и каква ще е стойността на финансирането. Във всеки случай говорителят на германското министерство на финансите Ханс Йоахим Нарцински отхвърлил искането на Еврейската общност в Солун да им бъде върната сумата от 2,5 милиарда драхми (днес около 45 милиона евро). През 1943 солунските евреи били принудени да платят тази сума, за да откупят от нацистките сили свободата на 9.000 мъже на възраст от 18 до 45 години, които били подложени на принудителен труд. Наскоро общността подаде жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург по този въпрос.

В същото време позицията на Германия относно претенциите на няколко гръцки партии и част от гръцката общественост за изплащането на военни репарации остава негативна.  „Съвсем наскоро, в рамките на отговор на парламентарен въпрос федералното правителство се произнесе, че въпросът с репарациите е приключил окончателно – за всички хора и всяка държава”, заявил Нарцински.

„Няма смисъл въпросът да се поставя отново и отново”, отбелязал за То вима германски дипломат. Това важи и в случая със съда в Страсбург, след като в Европейския съюз  се прилага принципът на екстратериториалността. Практически той забранява на гражданите на една страна-членка да предявят съдебен иск срещу чужда държава, следователно международните съдии ще бъдат принудени да отхвърлят иска без да го разгледат, смята дипломатът. По думите му фактът, че дискусията между представителите на еврейската общност и германския министър в Солун се е провела в сянката на подаването на иска в Страсбург показва колко деликатен е въпросът, без да е изключен позитивен обрат.

В същото време гръцкият парламент сформира комисия с участието на представители от всички партии, която до края на годината ще трябва да представи доклад във връзка с германските военни репарации. Комисията е създадена по искане на лидера на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас и писмената молба от страна на депутата от същата партия Манолис Глезос, известен с участието си в Гръцката съпротива по време на Втората световна война.

Категории: Политика еврейска общност в Солун Германия Втора световна война военни репарации Европейски съд за правата на човека
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus