Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Външният дълг достигна 153% според Eurostat

23 Януари 2013 / 19:01:32  GRReporter
1492 прочитания

Гръцкият външен дълг скочи с 3,4 пункта в последното тримесечие на 2012, съобщава Eurostat. От 149,2% от БВП през третото тримесечие на миналата година, съотношението на дълга спрямо брутното производство в страната се повиши на 152% в края на годината. Реалната му стойност е 301,2 милиарда евро и в сравнение със същия период на 2011 е с 11% по-нисък поради окастрянето на номиналната стойност на гръцките държавни облигации, държани от частни инвеститори. Въпреки поредицата от реформи и преструктурирането на държавните задължения, средиземноморската страна продължава да има най-високия външен дълг в целия Европейски съюз. След нея са Италия с 127,3% от БВП, Португалия с 120,3% и Ирландия с 117%.

Междувременно в Гръцкия статистически институт ЕЛСТАТ отново се оказа в центъра на вниманието. Икономическият прокурор Георгиос Пепонис нареди да започне наказателно разследване срещу Андреас Георгиу, който е председател на Гръцката статистическа служба. Той е обвинен в углавно престъпление свързано с подправяне на макроикономическите данни за 2009.

Разследването е базирано на показанията бившата служителка на статистическия институт Зои Георганда. Според нея Андреас Георгиу е изопачил данните за нивото на дефицита през 2009, за да може страната да получи по-бързо финансовата помощ от Европа и Международния валутен фонд.

Бившата високопоставена служителка в гръцката статистика намеква, че премиерът Георгиос Папандреос и финансовият министър по това време Георгиос Папаконстантину са наложили политически натиск върху ръководителят на института, за да може да раздуе макроикономическите показатели. След ревизиране на данните бюджетният дефицит на страната се оказа, че е 15,4%, а не 12%, както се смяташе в края на 2009. Зои Георганда настоява, че бюджетният дефицит не е надвишавал 12% и че стойността от 15,4% е била изфабрикувана, за да може правителството да катализира процесите по въвеждането на Гърция под контрола на Международния валутен фонд.

От Европейската комисия реагираха незабавно на създалото се положение.  “Статистически данни за 2009 са достоверни и отговарят както на гръцките, така и на европейските стандарти, които важат за всички държави членки на Европейския съюз”, заяви на брифинг в Брюксел Емер Трейнор, която е говорител на комисаря по данъчната политика на Европейския съюз Алгирдас Семета. Тя подчерта, че след поредица от проверки и ревизии през март 2010 Eurostat са установени коректните данни за развитието на местната икономика. Гръцките статистически данни отчетени тогава за изминалата година са коректни. “Те са резултат от голям напредък на Гърция, но и от съдействието между гръцките служби и Eurostat”, подчертава Трейнор.

Разследването в страната ще трябва да вземе предвид мнението на Европейската комисия за точността на статистиката за 2009, но не се знае дали то ще е достатъчно, за да разсее подозренията около лицето на Андреас Георгиу. Преди една година Пепонис поиска да се свика специална парламентарна комисия по същата тема, която не достигна до никакъв резултат.

Категории: ИкономикаПазари статистика Гърция криза разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus