Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Vodafone прехвърля спестени средства от Гърция към Обединеното кралство

09 Февруари 2012 / 15:02:27  GRReporter
1104 прочитания

Най-голямата компания за мобилна комуникация в света Vodafone Group Plc изтегля кеш от Гърция към Обединеното кралство, като отражение на усилията на други компании (GlaxoSmithKline Plc и WPP Plc) да се хеджират срещу европейската дългова криза, съобщава Блумберг.

Vodafone иска да се застрахова за всеки случай от задълбочаване на европейската дългова криза, ако възникне такава ситуация. Запитан за възможността от фалит на Гърция, главният финансов директор на телекомуникационната компания Анди Халфорд казва: “Това очевидно е нещо, което разглеждаме много внимателно”. Средствата на компанията са намерили сигурно пристанище в Нюбъри, Англия, което показва как британските фирми се опитват да избегнат потенциални загуби от страните свързани с евровалутата. Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline започна да връща в отечеството си средства от банките в еврозоната в началото на миналата година. Финансовият директор на WPP Пол Ричардсън заяви вчера, че компанията е прехвърляла активно средства от европейските банки към американски, като е обръщала европейската валута в долари. На въпрос “Какво би станало, ако гилотината падне?”, Ричадсън казва, че всички наблюдават от близо вътрешните развития и разполагат с нужните правни съвети, за да реагират. “Ние не оставяме никакъв кеш в европейските банки” с изключение на тези в Германия – признава главният изпълнителен директор на GlaxoSmithKline, Андрю Уити.

Гърция трябва да плати 14,5 милиарда евро облигационен заем на 20 март тази година и се бори да осигури финансиране, за да се избегне срив на икономиката, който може да предизвика домино ефект в цялата еврозона. Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос отпътува за Брюксел днес, след като политическите лидери в страната не успяха съгласуват напълно фискалните съкращения, които ще дойдат с новата финансова помощ. Гърция се бори да получи нов финансов пакет от 130 милиарда евро, за да се спаси от банкрут. Европейската комисия и Международният валутен фонд дадоха на гръцкото правителство 15-дневен срок, в който да намери от къде ще спести 300 милиона евро, щом политиците не искат да съкратят допълнително пенсиите в страната.

Категории: ИкономикаПазари фалит Гърция Водафон изтегляне на средства евро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus