Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Военните са били в готовност през нощта на големите вандалства в Атина

08 Март 2012 / 22:03:45  GRReporter
1049 прочитания

В готовност да поеме контрола в центъра на Атина се е намирала гръцката армия в нощта на 12 февруари, когато в парламента депутатите гласуваха новия меморандум за икономическа помощ, а навън младежи с качулки чупеха и горяха. Според информация, публикувана в електронния портал iefimerida.gr правителството било готово да се обърне към военните, поради страховете, че вандалствата може да се разпространят. След появата на първите огньове са се появили първите опасения, че размириците може да са били само началото на план за дестабилизирането на страната и пълното разрушение на столицата.

Неназовани източници, на които се позовава сайтът са заявили, че военният министър Димитрис Аврамопулос информирал високопоставени представители на държавни институции и министри, че ако опожаряването на сгради продължи и страната е заплашена от потъване в хаос, единственото решение е намесата на войската. И това, понеже станало ясно, че полицията не би могла да осуети резултатно един организиран опит за дестабилизация. Димитрис Аврамопулос описал плана „Девкалион”, който предвижда намесата на механизирани военни единици с леко стрелково оръжие с цел ограничаването на вандалствата.

Същите източници твърдят, че много от събеседниците на военния министър споделили неговите опасения. В статията се посочва, че те са си дали сметка, че намесата на войската би предизвикала ред от политически проблеми в страната и чужбина и би засилила слуховете, че Гърция се намира на прага на гражданска война. авторът на текста допълва, че тя би предоставила възможността на Левицата да прибегне до крайни решения, към които така или иначе зовеше посредством своята реторика през онази нощ.

Въпреки това министрите преценили, че „символичната вреда”, която би могла да се причини би била много по-малка от цената на една изгоряла в рамките на организиран план за разрушение Атина. Те си отдъхнали, когато в ранните часове на понеделник се уверили, че размириците са под контрол и не е необходима намесата на военните.

В официално съобщение на военното ведомство се подчертава, че планът „Девкалион” няма никаква връзка със събитията от 12 февруари. Той щял да се активира единствено в случаи на природни бедствия с намесата на специално обучени за тази цел отряди.

В същото време новият стар министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис отправи недиректни нападки срещу своя предшественик Христос Папуцис за случилото се в неговия мандат. Той заяви, че когато напуснал министерството преди 17 месеца оставил полицейските отряди ДИАС с персонал от 2 000 души с поне 1 000 мотоциклети.

В сряда директорът на конкретните полицейски отряди го информирал, че в момента те се състоят от 1 300 полицаи, а останалите 700 са зачислени към канцеларски служби. Михалис Хрисохоидис се обърна към директора на отрядите ДИАС и си зададе реторичния въпрос в кои ли офиси се намират конкретните полицаи. Новият министър се почуди също къде са 2 500 на брой нови полицаи и подчерта, че работата не може да бъде свършена, ако и новопостъпилите 1 200 спецгардове също „потънат” в други служби.

Михалис Хрисохоидис заяви, че негов приоритет ще бъде постоянното присъствие на полицията по улиците, като освен „изчезналите” 700, в тази мисия ще участват още 1 000 полицаи. Основна причина за престъпността е кризата, заяви министърът и призова компетентните служби да се съсредоточат в разкриването на престъпни групи. В рамките на борбата с организираната престъпност той възнамерява да преструктурира полицейските служби.

Подалият оставка, за да се кандидатира за лидерското място в ПАСОК Христос Папуцис не остана длъжен на съпартийника си и издаде съобщение, в което описа подробно ситуацията в отрядите ДИАС. Според него на 7 март 2012 членовете на отрядите дори са със 70 повече, отколкото са били на 7 май 2010 по време на предишния мандат на Михалис Хрисоходис в министерството. 

Категории: Криминална хроника вандалства войска полиция план за дестабилизация гражданска война
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus