Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Върховният съд поиска имунитета на четирима депутати от Златна зора

08 Октомври 2013 / 13:10:18  GRReporter
926 прочитания

След като лидерът, неговият заместник и един депутат  бяха изпратени в предварителния арест, Върховният съд в Гърция поиска да бъде свален депутатският имунитет на трима представители на Златна зора в парламента. Става дума за депутатите Панайотис Илиопулос, Георгиос Герменис и Евстатиос Букурас. За тримата са били събрани показания на защитени свидетели, които ги уличават в извършване на престъпни действия.

Малко по-късно в парламента бе внесено искане за отнемане на депутатския имунитет и на Илиас Панайотарос, който бе заловен на 28 септември и освободен няколко дни по-късно. Срещу него е повдигнато обвинение за предизвикване на бунт. Събитията са се случили на 18 април 2010 в Лариса. Членове на Златна зора организирали митинг и възнамерявали да проведат шествие в памет на кипърския подполковник Георгиос Гривас, по-известен като Дигенис  - военен ръководител на организацията ЕОКА, борил се срещу всички противници на обединението на Кипър с Гърция. От съображения за сигурност полицията в Лариса забранила провеждането на шествието към централния площад на града.

При опита на полицейските части да ги спрат, членовете на Златна зора започнали да ги мерят с камъни. Сред заловените били Илиас Панайотарос и други четирима членове на екстремистката партия. Срещу депутата била заведена досъдебна преписка за организиране на бунт, а срещу останалите – за участие в бунт и неправомерно притежаване на оръжие. Съдебното дело е трябвало да се проведе през юни тази година, но било отложено, защото е трябвало да бъде отнет депутатският имунитет на Панайотарос.

Според съдебни източници след започването на наказателното гонение срещу описаната в обвинителния акт като престъпна организация Златна зора тя се смята за разбита. Следователно престъплението вече не е продължаващо и за всички останали депутати, които не са били обвинени заедно с Никос Михалолиакос, Христос Папас и Янис Лагос трябва да се следва процедурата за отнемане на депутатския им имунитет.

Съдебни и полицейски източници твърдят, че разполагат със свидетелски показания, които сочат, че по нареждане на ръководството на Златна зора след убийството на Павлос Фисас е била свикана среща на всички замесени в престъплението. В нея са участвали високопоставени членове на партията, които са дали насоки на участниците в убийството какво да заявят, за да си подсигурят алиби, как да оправдаят телефонните обаждания помежду си и как да скрият намесата на депутати.

Според същите източници свидетелят ще разкаже и за други кървави нападения на Златна зора срещу чужденци. Той е седмият от защитените свидетели и преценките са, че ако неговите показания бъдат доказани, те ще предизвикат започването на наказателно гонение срещу поне 5-7 други депутати от Златна зора, които са участвали в опита за прикриване на следите в убийството на рапъра Павлос Фисас.

В показанията си друг защитен свидетел е заявил, че е бил член на Златна зора в Коринт до юни 2012 и може да предостави информация за много нападения срещу нелегални имигранти в региона. По думите му депутатът Евстатиос Букурас притежава „неизвестен брой пистолети „Застава”, а в изоставен манастир в региона на древния град Клеонес има скривалище на оръжия и хранителни продукти”. Той описва случай на нападение срещу имигранти на пристанището в Коринт през 2012, когато членове на Златна зора блъснали чужденците в морето. Намиращите се на мястото полицаи от отрядите „ДИАС” не само, че не направили нищо, но се и смеели.

Заслужава да се отбележи фактът, че в понеделник Евстатиос Букурас отиде в съдебния комплекс Евелпидон, като заяви пред медиите, че е готов да се предаде на съдебните власти.  Той назова името на свидетеля и го определи като лъжесвидетел.

Показанията на друг защитен свидетел, известен като „свидетел Г” намесват в случая с престъпната организация Златна зора партийния депутат Георгиос Герменис. Конкретният свидетел е заявил, че станал член на „програма Кентаврос” през 2006 и бил обучен под ръководството на Герменис, който бил главен отговорник за обучението на новите и непълнолетни членове. След като завършил военната си служба през 2010 свидетелят бил включен в твърдото ядро на организацията, в което участвали 300 – 400 души. В показанията си той определил Герменис като „капитан” и краен изпитател на резултатите от обученията.

Шок предизвикват показанията на друг защитен свидетел, според който членове на Златна зора са участвали в масови кланета на агнета, които организирали в кошари с цел да се научат да прерязват сънната артерия с нож. Свидетелят твърди, че е бил член на организацията до съвсем скоро, както и че членовете са били задължени да четат „Моята борба” на Хитлер, календара на Гьобелс, а по време на идеологическите занятия им казвали, че „ще влезем в парламента с танкове”.

В показанията си свидетелите разказват още, че по време на ученията са стреляли с пистолета на един действащ полицай, а военните дрехи купували от магазина на депутата Илиас Панайотарос. Интересен момент е, че фланелките са носели етикети с надписа made in Pakistan, като членовете са били съветвани да ги махнат, за да не ги види някой. Цените са се движели между 10 и 50 евро.

Разследването продължава, като случаят се очаква да бъде поет от апелативен специализиран съдия-следовател. Разследващите в момента съдебни деятели изпратиха искане до Службата за борба с финансовите престъпления да направи проверка на финансите на Златна зора. Целта е да се установи дали съществуват улики за пране на черни пари или други финансови престъпления, а съвсем скоро ще бъдат направени проверки и в транзакциите по банковите сметки на партията и нейните членове. 

Категории: Криминална хроника Златна зора депутатски имунитет защитени свидетели разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus