Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки разкрит случай на трафик на бебета вдига цената на посредниците

19 Октомври 2012 / 19:10:10  Анастасия Балездрова
2363 прочитания

Полицията в Ираклио на остров Крит залови две български гражданки в опита им да продадат новороденото бебе на едната от тях.  24-годишната майка и другата жена са се опитали да продадат детето срещу сумата от 11 000 евро. След залавянето им те бяха изпратени за показания в прокуратурата, а едномесечното бебе бе пренесено в детското отделение на болницата в града.

Майката пристигнала в Гърция малко преди определената за раждането дата. Другата българка я довела, за да продадат очакваното бебе. Жената родила на 12 септември в университетската болница в Ираклио.

Полицията в Ираклио получила информация, че двете жени търсят купувач преди седмица. Една полицайка веднага влязла в контакт с тях, като се представила за кандидатка за купуването на детето. Тя успяла да се срещне с двете българки два пъти. По време на втората среща се споразумели за цената. Първоначално жените искали 20 000 евро, постепенно намалили цената на 15 – 16 000, докато се споразумели за 11 000 евро.

Преди два дни полицайката отишла отново в дома на жените заедно със свой колега, който се представил за лекар. Той отишъл там под претекста, че ще прегледа детето преди предаването на паричната сума. Когато майката и нейната съучастничка получили парите, двамата полицаи ги арестували.

Конкретният случай на продажба на дете е седмият разкрит в Ираклио от 2004 насам. Подобни истории се появяват по няколко пъти годишно в гръцките полицейски хроники и много често главните действащи лица в тях са жени от България, в по-голямата част от случаите от ромски произход.

Един млад мъж, който по обясними причини предпочете да запази своята анонимност разказа за читателите на GRReporter начина, по който лично е съдействал на своята сестра да осинови дете по този начин.

„Хората, които се интересуват да осиновят деца от чужденки обикновено са тези, които не могат да имат свои деца и жени над 40-годишна възраст, които по една или друга причина не са се омъжили и искат да имат едно дете”.

Според нашия събеседник нещата стават по следния начин: „Обикновено в кръговете на хората, които не успяват да осиновят дете от Гърция или са уморени от неуспешните опити за ин витро забременяване винаги научават за някой, който е успял да се сдобие с дете по подобен начин, на практика да го купи. Тук искам да допълня, че някои от тях  отиват в България, където жената се подлага на терапията за забременяване ин витро и често контактът става още там. Самият аз съм преминал през един дълъг период, през който не можехме да имаме дете и мога да ви уверя, че това е много болезнено.

Този твой познат те запознава с начина, по който стават тези неща. Той ти говори с голямо уважение за някакъв човек, който поема такива случаи и обикновено е представител на професия, свързана с тях: адвокат или нотариус. 

В едно семейство, което се сдобива с дете по този начин няма раждане и на първо време нещата са някак по-различни. Но детето е дете и обичта е обич. Тези хора са готови да се жертват за децата си и затова уважават безкрайно човека, който е донесъл щастието в техния дом.

Всичко това има значение за процедурата, която следва. Тогава за първи път в живота си се доближаваш до възможността да имаш дете. Този човек съвсем „случайно” започва да ти говори колко важно е да имаш дете, колко променя то твоя живот, как неговият живот се е променил с идването на децата му и други подобни неща. Смятам, че всичко това е една игра на ума,  чрез която той се опитва да разбере какво точно искаш, дали си решен, дали имаш парите, дали може да ти има доверие, че няма да го предадеш на полицията. Всичко това се случва в една поредица от срещи с него.

След  като се убеди, че може да ти има доверие той ти казва, че познава някакво семейство с финансови затруднения и жената е забременяла и е готова да роди, но няма средствата, за да отгледа детето. Тогава ти казваш, че си насреща. Истината е, че в този момент не те интересуват никакви правни пречки, просто виждаш пред себе си да се сбъдва мечтата ти да имаш дете.

После той ти казва, че това ще ти струва 30 000 евро и тази цена е фиксирана. Посредниците никога не ти казват, че детето не е от гръцки произход. Това е известен на всички факт, но никой от желаещите да имат дете не се интересува от националността.  Казват ти само историята за нежеланата бременност и започват да ти дават противоречива информация за мястото, където се намира детето. Казва ти поне три имена на различни градове и ти казва, че детето ще се роди в един от тях през следващите дни. Някои родители казват, че предпочитат да не е от ромски произход и действително по-настоятелните получават по-светлокожи деца. Онези, за които това няма значение обикновено получават по-мургавите. Лично смятам това, което описвам за абсолютно неприемливо, но трябва да описваме нещата така, както се случват.

Категории: Общество трафик на бебета осиновяване чужденки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus