Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всекидневни случаи на корупция в държавната администрация

11 Март 2012 / 19:03:59  GRReporter
2477 прочитания

Миналата седмица с подкрепата на ПАСОК, Нова демокрация и ЛАОС бе одобрен проектозаконът на министерството на административната реформа за дисциплинарната отговорност на държавните служители.

Дебатите в парламента за пореден път разкриха ежедневните случаи на корупция в държавната администрация, както и абсурдния начин, по който се контролират държавните служители.

Много са примерите, в които безнаказаността подхранва разрастването на бюрокрацията и непрозрачността:

- След легендарното бягство на Всилис Палеокостас отговорните за това служители в затвора бяха обявени за невинни и никога не бяха проверени.

- Преподавателите, обвинени за издаване на фалшиви дипломи бяха обявени за невинни от първоинстанционния съд, а след жалбата, внесена от министъра на образованието, бяха осъдени от апелативния съд.

- Данъчна служителка от Солун бе обвинена за неизпълнение на задълженията си и незаконно връщане на ДДС. Първоинстанционният съд определи нарушението за извършено по непредпазливост и поради давност, служителката бе обявена за невинна. След жалба на администрацията случаят бе прехвърлен в апелативния съд, където й бе наложено наказание отстраняване от длъжност за 6 месеца.

- Служител в митницата на атинското летище бе обвинен, че е присвоил часовници, мобилни телефони, лаптопи, маркови дрехи. Много от стоките бяха открити в дома му. Той бе изправен пред Дисциплинарния съд с предложение за окончателно отстраняване от длъжност, бе обявен за виновен и отстранен временно от длъжност за 4 месеца! Едва след като министърът на финансите внесе жалба Апелативният съд го уволни, а впоследствие бе осъден за кражба от наказателните съдилища.

- Данъчен служител в Атина поискал 100 000 евро, за да не бъде вписано данъчно нарушение, което установил в проврявана фирма. Финансовият министър препратил случая в Дисциплинарния съд, който наложил временно отстраняване от длъжност за 6 месеца. Служителят е уволнен едва от Апелативния съд.

- В банковите сметки на служителка в Административния съд в Атина и семейството й са открити депозити в размер на над 7 милиона евро. Освен това същата или заедно със съпруга си е притежавала всички акции на акционерно дружество и е участвала в неговото управление.

- В банковата сметка на митнически служител, след проверки на инспектори, са открити депозити в размер на над 900 000 евро, които не могат да се оправдаят от доходите му.

- Отрицателният рекорд с най-многото корумпирани служители принадлежи на Агенцията по благоустройството. По-конкретно, пет случая от 13-те, споменати в документ на министерството на административната реформа, се отнасят до началници на служби по благоустройството в цялата страна, в чиито сметки са открити над 4 милиона евро, които няма как да бъдат оправдани от доходите им.

- Милионер е станал и бивш началник на горско стопанство на остров в Сароническия залив. Според документа на министерството, „в банковите му сметки са открити над 1 милион евро, които не могат да бъдат оправдани от доходите му”.

- И накрая, бивш директор на техническа служба в западна Гърция, притежаващ банкова сметка с над 600 000 евро, е отстранен от длъжност.

Работата на Дисциплинарните съдилища

Данните показват, че през последните 10 години Апелативните дисциплинарни съдилища са внесли 3 362 жалби по 1 834 случая. От тях в 1 938 случая нарушенията са извършени от ръководствата на службите, а в 1 424 от случаите - от служителите.

Взети са решения по 2 846 жалби, които се отнасят до 1 532 случая, а 518 случая все още остават нерешени. Главният инспектор на държавната администрация е внесъл 789 жалби. Взето е решение по 604 от тях.

Министерството на финансите е внесло 809 жалби, това на образованието - 177, управата на Института за социално осигуряване (ИКА) – 57, и много по-малко останалите ведомства.

Специален доклад за корупцията в Гърция е изработил Международният институт  Brookings, който в свое изследване подчертава, че бюджетният дефицит на страната се е увеличил с 4% заради корупцията в държавната администрация. И това се случва, защото се увеличава укриването на данъци, засилва се сивата икономика и се отблъскват инвеститорите.

Според индекса за възприятие на корупцията за 2011 на неправителствената организация „Прозрачност без граници”, Гърция заема едно от първите места сред страните от еврозоната.

С новия проектозакон и увеличаването на наказанията за държавните служители, извършили дисциплинарни нарушения, както и с удължаването срока на давност, се цели да се прекрати практиката нарушителите да остават ненаказани.

С промяната в състава на първоинстанционните съвети, които обикновено преди освобождаваха виновните (заради участието в тях на представители на работещите), се цели тези съвети да станат по-ефективни, по-безпристрастни, и да функционират не само на принципа на колегиалната солидарност.

Същевременно се въвеждат строго определени срокове за приключване на разследването, останалите процедури, и издаването на решения, като ще се търси отговорност от тези, които не спазват сроковете.

Категории: корупция държавни служители дисциплинарни съдилища проектозакон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus