Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втори живот за гръцките банки

30 Май 2014 / 13:05:42  GRReporter
1185 прочитания

Оживление в банковите среди на Гърция се наблюдава в последните дни, след като бордът на директорите на Eurobank посрещна новия си мажоритарен собственик - канадската Fairfax Financial Holdings и директора й Прем Уатса, Alpha Bank смени водача си след почти 20-годишно управление на Янис Костопулос, а Националната банка на Гърция отчита за трета поредна година големи печалби.
    “Целта ни е Eurobank да стане отново печеливша, а ръководството й може да постигне по-добри от очакваните резултати и да превърне финансовата институция в първуя успешен пример на икономическото възстановяване на Гърция”, заяви Прем Уатса по време на срещата си с ръководството на Eurobank. Той е подчертал, че инвестициите им в Гърция имат дългосрочен характер и че целта им е не само да дадат тласък на банковия сектор, който бе сериозно разтърсен от кризата, но и да установят в страната един нов модел на кредитиране на бизнеса.
    Прем Уатса е съобщил, че  Fairfax Financial Holdings ще участва със свои представители в борда на директорите на Eurobank. На срещата, на която са присъствали 300 служители на финансовата институция е говорил и изпълнителният директор Христос Магалу, който е определил като успех привличането на Fairfax Financial Holdings и лично на Прем Уатса в състава на банката. “Надяваме се те постоянно да са с нас, за да се учим от уникалния им световен опит. Ще дадем всичко, което зависи от нас, за да изпълним ангажиментите си и да се придържаме към съгласувания график”, са били думите му.
 

   Другата голяма банкова новина през последните дни дойде от ръководството на Alpha Bank. От управлението й се оттегли Янис Костопулос, човекът, който от 1996 до 2005 беше нейн изпълнителен директор, а от 2005 до 2014 - неин президент. мястото му се поема от бившия президент на Националната банка на Гърция Василис Рапанос. 76-годишният Костопулос има огромна заслуга за утвърждаването на банката като една от най-солидните финансови институции на Гърция. Банков среди коментират, че оттеглянето му е сигурен знак, че икономическото торнадо над гръцките банки вече е отминало.
    Оптимизъм лъха и от отчета на Националната банка на Гърция, която току що отчете печалба от 181 милиона евро само за първото тримесечие на 2014. За сравнение, печалбата за същия период на миналата година е била 27 милиона евро. Това е шестото поред тримесечие с растящи печалби за институцията.

 

Категории: Eurobank Alpha Bank Fairfax Financial Holdings Националната банка на Гърция Прем Уатса Янис Костопулос Василис Рапанос гръцки банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus