Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вътрешни бунтове и в Нова демокрация

03 Ноември 2012 / 11:11:02  GRReporter
1069 прочитания

Ръководството на Нова демокрация се опитва да изглади отношенията между депутатите преди гласуването на мерките в размер на 13,5 милиарда евро следващата сряда.

Министър-председателят Андонис Самарас, който навлезе в критична десетдневка, решаваща за бъдещето на страната, свика на среща в неделя на обед парламентарната група на „сините”, в опит да се сплотят депутатите. Успоредно с това, желанието на ръководството е да не се повторят събитията от миналия февруари, когато при гласуването на втория меморандум 20 депутати се отклониха от официалната линия и гласуваха против, след това напуснаха групата, а половината от тях се присъединиха  към партията  Независими гърци. Андонис Самарас  ще се опита обедини депутатите в един момент, в който в журналистически и политически офиси се обсъждат сценарии за създаването на нова политическа организация- народна десница с участие на кадри от Нова Демокрация и Независимите гърци. Премиерът ще поиска пълна подкрепа и  ще подчертае, че този труден пакет от мерки е пропускът на Гърция за бъдещото й икономическо развитие. Той ще обясни още един път необходимостта програмата да бъде подкрепена и да се отправи послание за надежда, опитвайки се да промени настроенията в обществото, като подчертае, че за последен път се решава такъв пакет от мерки. Самарас ще посочи на срещата дилемата „мерки или хаос” и ще настоява върху необходимостта пакетът мерки да мине в парламента, за да бъдат  преведени 31,5 милиарда евро. Освен това ще говори за перспективите за възстановяване  на икономиката ако се осигури финансирането на страната. Министър-председателят ще поиска от депутатите да гласуват мерките, подчертавайки също така, че Нова демокрация в този момент е основната политическа сила на стабилността и ще говори за отговорността на всички политически партии.  Ще обясни, че няма място за лични стратегии, налагайки партийната дисциплина на практика.

До късно вечерта в петък не беше известно и дали депутатите ще вземат думата на срещата. В подобни дискусии много от тях рисуват тъмно краски положението в партията, и в обществото като цяло, и подчертават, че не могат да бъдат понесени повече орязвания. Доста депутати, и между тях много новоизбрани, не са сигурни относно гласуването на мерките, макар, че не се очаква да гласуват против.

Макар че миналата сряда по време на гласуването парламентарната група на Нова демокрация да изглеждаше безпроблемна- на фона на разпадналата се група на ПАСОК и на смута сред Демократичната левица, атмосферата между депутатите си остава наелектризирана.  Положението в ПАСОК и Демократичната левица доведе до промяна на настроенията сред някои „сини” депутати, макар че са решени да гласуват против.

В ръководството на Нова демокрация смятат, че няма да има проблеми и непрекъснато повтарят фразата „парламентарната група на Нова демокрация е бетон”. Смята се обаче, че има поне трима заподозрени в противното-нещо, което все още трябва да бъде доказано.

До последния момент ще продължат личните контакти с депутатите от страна  на приближените сътрудници на Андонис Самарас –като  Димитрис Стаматис (държавен министър), Костас Бурас (началник на кабинета на министър-председателя), председателя на парламента Евангелос Меймаракис, секретарите Атанасиос Бурас (на парламентарната група) и Емануил Кефалоянис (на партията), както и парламентарния представител Макис Воридис. От първите контакти стана ясно, че една голяма група депутати имат възражения по конкретни мерки, без обаче да излизат извън общата рамка, поставена от партийното ръководство.

 

Категории: Андонис Самарас Нова демокрация парламентарна група мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus