Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вътрешният министър Тасос Яницис: Държавата ни не е просто неефективна, тя се провали

04 Април 2012 / 13:04:40  Анастасия Балездрова
1525 прочитания

„Би било иронично да говорим просто за една нерезултатност. Факт е, че държавното управление, което ни доведе дотук се провали”, заяви гръцкият министър на вътрешните работи Тасос Яницис и подчерта бавните темпове на провеждане на реформите в страната.

Смелото изявление на министъра беше направено по време на открита дискусия на тема „За една по-ефективна държава”, която организираха Гръцката фендация за европейска и международна политика, Фондацията за икономически и индустриални изследвания, Гражданското движение за отворено общество, Гръцкия филиал на „Прозрачност без граници” и консултантската агенция Kantor.

Министърът подчерта негативния начин, по който действат организирани кръгове в полза на собствения си и в ущърб на обществения интерес. „Зад една погрешна и неефективна държавна намеса от гледна точка на обществения интерес, вероятно се крие политически, партиен или личен интерес”, каза той.

„Можем да създадем условия на конкурентност чрез съчетанието на реформи като либерализирането на транспортните услуги, намаляването на бюрократичните разходи и на корупцията, подобряването на съвременната инфраструктура, намаляването на стойността на пристанищните услуги и т.н. Но в същото време ние отказваме да либерализираме превозите с цистерни, да рационализираме стойността на Националната електрическа компания, да се преборим с бюрокрацията и корупцията. По този начин и с математическа точност натискът пада върху единственото, което остава. Т.е. върху заплатите”.

Тасос Яницис не спести критиката си и към политиците, които много често не обръщат внимание на последиците на своята политика с цел да спечелят временни политически дивиденти. „Една безотговорна фискална политика, която произвежда веднага нови доходи след няколко години води до инфлация, спад на конкурентността и влияе негативно на заетостта”.

„Създадохме една държава, която функционира за самата себе си. Бюрокрацията и нейните структури се създават именно, за да може да работи тази система. Това е и причината, поради която тя се опълчва срещу въвеждането на система за оценяване. А такава трябва да бъде въведена навсякъде и за всички процеси”. Министърът завърши речта си с констатацията, че единствената пречка за промените е властващата в държавното управление система.

Обявеният за „държавен служител на годината” в Европа и преподавател в Националната школа за държавно управление Панайотис Каркацулис представи данни за състоянието на държавния сектор. В период на тежка финансова криза и при полагането на усилия за намаляването на държавните разходи в Гърция има 15 министри, 30 заместник-министри, 78 главни и специални секретари, 1 200 съветници и 22 437 юридически лица на публичното и частното право и акционерни дружества. Служби на 15-те министерства пък се помещават в общо 604 сгради, за много от които се плаща наем. В същото време други сгради, собственост на държавата пустеят. „Понякога се питам защо уволненията трябва да засягат по-средните и ниските нива на йерархията в държавното управление и защо не се уволняват назначените от министрите сътрудници, много от които дори нямат конкретни компетенции, но със сигурност получават по-високи заплати. В държавния апарат има хора, които могат да вършат работата прекрасно. Не  мога да си обясня защо министрите трябва да избират всеки път свои съветници, освен ако това означава, че управниците нямат доверие на администрацията. Надявам се да не е така”.

Той заяви, че повечето от гръцките държавни служители „се намират в много тежка ситуация, понеже са на възраст между 50-60 години. За тях е трудно да се отзоват на съвременните методи на работа, а ако бъдат уволнени ще им бъде изключително трудно да си намерят друга работа”. Според Панайотис Каракацулис тези хора са и ниско образовани, което прави още по-трудно усвояването на нововъведенията. Затова неговото мнение е, че Гърция се нуждае от реформи, подобни на „Големия взрив”.

Омбудсманът Калиопи Спану потвърди представените от Панайотис Каркацулис данни и посочи, че за да бъдат ефективни промените ще трябва да се даде подкрепа на средните слоеве държавни служители. Нейният опит сочи, че това е начинът, по който ще се подобрят услугите към гражданите и ще бъде намалена дребната корупция, която продължава да властва.

Посланикът на Австралия в Атина Джени Блумфилд, която е гъркиня по произход разказа за опита в страната си. Дълбоките промени и премахването на всички видове държавна намеса в отраслите на икономика там са настъпили през 80-те години на 20-ти век. След няколко тежки години Австралия е успяла да намери своя път и сега е една от най-конкурентните страни в света. Посланичката обясни, че управлението на страната се ръководи от правителството, което е централният орган. Различните служби и комисии имат конкретни компетенции и се занимават със строго регламентирани въпроси, но не упражняват изпълнителна власт.

„Именно това се стремим да направим в Гърция”, заяви ръководителката на Групата за действие на Европейския съюз в страната Зорзета Лали. „В Гърция съществува това, което в Брюксел наричаме мексиканска армия. В нея има само генерали и нито един войник. А както добре знаем, че редовите войници са тези, които изнасят войната на гърба си”.

Категории: Политика реформи ефективност на държавата Тасос Яницис интереси държавно управление
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus