Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възражда се интересът към частните острови

15 Юли 2012 / 13:07:36  GRReporter
1632 прочитания

Традиционното лятно повишаване на интереса към купуването на частни острови в Гърция се появи на пазара и тази година, особено след като политическата стабилност в страната се възстанови. Освен това цените на островите в момента са значително по-ниски в сравнение с цените от преди две години.

Същевременно неотдавнашната продажба на остров Оксия от семейство Стамулис (гърци, живеещи в Австралия) на кралското семейство в Катар за сумата от 5 милиона евро (вместо исканите първоначално почти 7 милиона евро) окуражи и други заинтересовани продавачи и купувачи. Не е и тайна, че доста острови се купуват с инвестиционна цел, а не заради престижа или с цел създаване на малък частен рай, както в случая с остров Скорпиос на фамилията Онасис.

Остров Оксия е един от островите Ехинадес в Йонийско море, близо до остров Итака. Голяма част от архипелага представлява защитена територия Natura. Въпреки това, според източници, част от Оксия може да бъде застроена и дори се предполага, че вече са одобрени условията за застрояване.

Допълнителна причина, активизирала пазара на частните острови, е фактът, че след  окончателното формиране на финансовия екип на новото правителство на дневен ред отново ще бъдат поставени новата данъчна рамка и особено промените в данъчните оценки на имотите.

Заинтересованите купувачи знаят, че ако действат навреме ще избегнат плащането на по-висок данък, тъй като се смята за почти сигурно увеличаването на данъчните оценки в райони, към които принадлежат частните острови. Едновременно с това евентуалните купувачи ще реализират директни печалби при една бъдеща продажба, поради по-високата пазарна цена. Този аргумент използват и продавачите на частни острови, повечето от които са наследници на съответното имущество и горещо желаят да се отърват от непосилното данъчно бреме. При това положение исканите цени са намалели с  минимум 20% през последните две години, с цел привличането на повече «смели» купувачи, като се има предвид, че бюрокрацията, свързана с евентуалната експлоатация/използване на един частен остров се намира в пълен разцвет.

Значителният обем от документи, удостоверения и разрешителни, изисквани при прехвърлянето на подобни имоти, е и основната причина, поради която през последните две години, преди случаят с Оксия, не бе реализирана нито една продажба на частен остров в Гърция, тъй като купувачите се обезсърчават много бързо.

Дори и при това положение обаче, стойността на един частен остров варира между 5 и 10 милиона евро, или дори повече. Цената зависи от това къде точно се намира островът, на какво разстояние е от континента, каква площ има и естествено, дали е подходящ или не за развитие на дейност, макар и в по-лека форма.

Както отбелязва Майк Василиу, управител на „ΝAI Real Estate”, «най-важното за един остров е да се намира близо до сушата, или поне до друг обитаем остров, за да може да бъде свързан лесно в мрежите за доставка на комунални услуги. Съответно ще трябва освен необходимия размер (т. е. да не става въпрос за съвсем малко островче) да има и един или няколко естествени пристанища, за да има удобен достъп до него. Друга важна черта е и наличието на подпочвена вода, за да се извършат необходимите сондажи», подчертава Василиу. Най-главното, разбира се, е да са налични изискваните удостоверения (напр. документ за собственост, договор за наследство или родителско дарение, и др.), за да се осъществи прехвърлянето на недвижимата собственост.

 

 

Категории: частни гръцки острови продажба повишен интерес директни печалби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus