Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възстановяването на европейската икономика е крехко и не намалява безработицата

30 Април 2014 / 17:04:18  Анастасия Балездрова
736 прочитания

Три са основните проблеми, свързани с високата безработица в Европа: Младежката безработица, фактът, че почти половината от безработните се намират в това състояние за повече от година, както и сегментацията на пазара на работа, заяви европейският комисар за заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор. „Оставането извън трудовия пазар за дълъг период от време намалява способността им да се трудят и предизвиква загуба на човешки ресурси”, посочи той по време на пресконференцията за резултатите на неформалната среща на министрите на заетостта в Атина.

„Възстановяването на европейската икономика е много крехко и засега се отразява слабо на безработицата”, каза още Андор и подчерта, че Европейската комисия е особено ангажирана в борбата с безработицата и допълни, че поне 20 на сто от фонда за социални нужди от в рамките на Европейския семестър се използват в подкрепа на засегнатите от нея европейци.

В същото време гръцкият министър на заетостта Янис Вруцис съобщи, че благодарение на реформите, които бяха проведени през последните години безработицата в Гърция изглежда, че намалява за пръв път. „От много време казвам, че през 2013 безработицата натисна спирачка. Това се потвърждава от данните, които Националната статистическа служба се очаква да обяви през следващите дни – през последните 4 месеца отчитаме намаление от 1 на сто. Тоест от 27,7 на сто през декември 2013 тя е слязла на 26,7 на сто”. Вруцис предвиди още, че през 2018 безработицата в Гърция ще е спаднала до 15,9 на сто.

снимка: amna.gr

Гръцкият министър съобщи също, че системата за минималното гарантирано възнаграждение, което министрите са обсъдили на едно от заседанията си във вторник предстои да бъде задействана пилотно в два региона на Гърция през втората половина на годината и напълно – през 2015. Той обаче подчерта, че „това е само временен инструмент за борба с бедността”.

Янис Вруцис беше категоричен, че заплатите и пенсиите в страната няма да бъдат намалени допълнително. Той определи орязването на помощните пенсии и еднократните помощи при пенсиониране като „необходими и справедливи” и допълни, че благодарение на тях са били гарантирани бъдещите пенсии и устойчивостта на осигурителните фондове.

Министърът призна, че въпреки усилията на ведомството му пенсионната система в Гърция продължава да е сегментирана. Той изрази увереността си, че скоро ще бъде прекъсната практиката за отпускане на пенсии на хора на възраст под регламентираната граница от 67 години.

От своя страна комисарят Ласло Андор каза, че тази практика съществува в малка или по-голяма степен във всички страни – членки. Той призова правителствата да премахнат всички изключения и да приложат решението на Еврокомисията.

Срещата на министрите на заетостта продължи в следобедните часове със  заседание, на което са обсъдили начините за борба с недекларирания труд на територията на Европейския съюз.

Категории: Политика министри на заетостта Европа безработица ранно пенсиониране комисар Ласло Андор Янис Вруцис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus