Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Who is who в новия служебен кабинет на Гърция

17 Май 2012 / 11:05:35  GRReporter
1237 прочитания

16 са министрите в новия служебен гръцки кабинет, чийто състав бе обявен късно снощи. Правителството на висшия съдебен магистрат Панайотис Пикраменос се състои от университетски преподаватели, бивши министри и дипломати. Точно в 10:00 малкият екип положи клетва в президентството

За министър на административната реформа и електронното управление бе назначен Павлос Апостолидис. Той е член на дипломатическия корпус от 1965 и е бил посланик на Гърция в Кипър, както и постоянен представител на страната в Европейския съюз. През 1998 е бил назначен за главен секретар на министерството на външните работи, а година по-късно – за директор на Националната разузнавателна служба. Там е останал до 2004, когато се е пенсионирал.

Новият министър на вътрешните работи, който ще организира изборите на 17 юни е Андонис Манитакис. Той е почетен професор по конституционно право в Солунския университет Аристотел.

Новият финансов министър Георгиос Заниас е преподавател по финанси в Икономическия университет в Атина. Освен успешната си академична кариера той е бил международен експерт за сметка на Европейската комисия, Международната банка и Организацията на обединените нации. Бил е главен секретар на министерството на финансите в периода 2001 – 2004, по време на мандата на правителството на Костас Симитис.

Новият стар министър на външните работи е доайенът Петрос Моливиатис. Роденият през 1928 дългогодишен дипломат е бил представител на Гърция в ООН и НАТО. Заемал е и посланическото място в дипломатическите представителства на страната в Москва, Анкара и Претория. Петрос Моливиатис беше министър на външните работи от 2004 до 2006 в първото правителство на Костас Караманлис. Той беше министър по времето на срещата на върха на НАТО в Букурещ, когато Гърция упражни правото си на вето срещу приемането на Македония в Алианса, преди да бъде решен спорът за нейното име. Според коментатори Петрос Моливиатис е бил избран за конкретния пост, поради факта, че същият въпрос се очаква да бъде обсъден на предстоящата 25-тa среща на върха на Северноатлантическия алианс на 20 - 21 май в Чикаго.

Новият министър на отбраната Франгос Франгулис владее перфектно турски, английски и руски език, завършил е правния факултет в Атинския университет и е магистър по европейско право и международни и европейски въпроси в университета Пандио. Генералът е и бивш главнокомандващ щаба на гръцката армия.

За министър на развитието, конкуренцията и търговския флот бе назначен досегашният директор на Фондацията за икономически и индустриални изследвания Янис Стурнарас. Той е преподавател в Икономическия университет в Атина и има дългогодишен опит в икономиката и политиката.

Новият министър на околната среда, енергетиката и климатичната промяна Григориос Цалтас - преподавател по международно морско право, международно право на околната среда и международно право на развитието в Атинския университет.

Новият министър на образованието е адвокатката Ангелики-Ефросини Киау, въпреки очакванията, че на поста ще остане досегашният министър Георгиос Бабиниотис, заради подготовката около провеждането на кандидат-студентските изпити в края на месеца.

Министърът на инфраструктурата, транспорта и мрежите Симос Симопулос е машинен и електроинженер.

Начело на министерството на заетостта застана адвокатът Евангелос Рупакиотис, бивш председател на Адвокатската колегия в Атина.

Новият министър на здравеопазването Христос Китас е преподавател в Медицинския факултет на Атинския университет. През декември 2008 той подаде оставка от поста на ректор на университета в знак на протест срещу неспособността на държавните органи да предпазят университетските сгради и центъра на Атина от набезите по време на бурните размирици, последвали убийството на 15-годишния ученик  Александрос Григоропулос от полицай. По-късно и по настояване на президента Каролос Папуляс той я оттегли. Година по-късно той бе нападнат с дървени и железни лостове от анархисти, които нахлуха в ректората, след което бе откаран в болница с черепно-мозъчни травми. Няколко месеца по-късно Христос Китас напусна окончателно ректорското място.

Министърът на земеделското развитие и храните Наполеон Маравеяс е преподавател във факултета по политология и държавна администрация в Атинския университет. Бил е избран за поста, понеже е експерт по върпосите на аграрната политика, за които е издал няколко книги.

Новият министър на правосъдието, човешките права и прозрачността Христос Герарис е съдебен магистрат с дългогодишна кариера както в гръцките съдебни зали, така и в Европейския съд за правата на човека.

За министър за защита на гражданите бе назначен досегашният директор на гръцката полиция Левтерис Иконому.

Министерството на културата оглави продуцентката на филми, телевизионни сериали и публицистични предавания Татяна Карапанайоти, която е правнучка на известния гръцки поет Аристотелис Валаоритис. Тя е третият член на семейството си по майчина линия, който влиза в политиката и правителството.

Последният член на екипа е държавният министър Андонис Аргиру.

Сред любопитните факти около лицето на новия премиер с отразяващата властващото сред гражданите настроение фамилия Пикраменос (огорчен) е, че е почитател на риболова с харпун, моторния спорт и музиката. Той познавал педя по педя морското дъно около остров Миконос, където се намирала семейната му вила.

Категории: Политика служебен кабинет полагане на клетва Панайотис Пикраменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus