Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Who is who във финансовото минитерство на Самарас

21 Юни 2012 / 20:06:57  GRReporter
828 прочитания

Бившият председател на Националната банка на Гърция Василис Рапанос е новият министър на финансите. Неговото име бе едно от първите, което се спрегна за позицията и явно се прие единодушно от Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната Левица.
Рапанос е опитен финансист. Има дълбоки познания за специфичностите на гръцката финансова система и е взел активно участие в интегрирането на Гърция към европейската система. Той ще се завърне във финансовото министерство след осем години отсъствие, след като е бил ръководител на Комисията на финансовите съветници през периода 2000-2004. В един от най-критичните момента за страната, пред прага на кризата (декември 2009), той оглавява Националната банка на Гърция. Днес той напуска управлението на най-голямата търговска банка в Гърция, за да поеме контрола над държавните финанси.
Рапанос ще се нагърби с една от най-трудните задачи в Гърция днес. Той трябва да оглави предоговарянето на мерките по Меморандума за финансова помощ, така че те да станат изпълними и страната да остане вярна на задълженията си според договореността. Гръцките политически анализатори твърдят, че Рапанос притежава правилната комбинация от академични знания и практически опит в областта на финансите, за да може да се справи с новите си задължения.
Христос Стейкурас, който има докторат по финанси и банково дело ще е заместник-министър на Рапанос. Той е един от финансовите съветници на премиера Андонис Самарас и е един от основните създатели на финансовата програма на Нова Демокрация. Стейкурас е от новата кръв на синята партия, като за първи път е бил избран за депутат на изборите през 2007. Познава договореностите на Гърция с Европейската комисия и Международния валутен фонд и е отявлен привърженик на европейската перспектива на страната.
Ново лице в активната политика е Георгиос Мавраганис, който е ръководител на данъчния отдел в международната одиторска компания KPMG от 2006 досега. Той също ще е заместник-министър на финансите и се очаква да даде положителен тласък в реформирането на данъчната система и администрация. В Гърция тя не се слави нито с ефективността си, нито с прозрачността на операциите, а приходите в сравнение с миналата година са спаднали с 30%.
Министърът и неговите заместници се очаква да се закълнат в петък, тъй като в четвъртък Гърция е представена на срещата на министрите от еврозоната в Брюксел от служебния министър Георгиос Заняс.

Категории: икономика пазари финансов министър Василис Рапанос Гърция ново правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus