Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Юридическа катастрофа с казуса "Сименс"

17 Август 2009 / 19:08:06  GRReporter
861 прочитания

Конституционният съд в Мюнхен реши относно екстрадирането на бившия изпълнителен директор на компанията „Сименс" в Гърция Михалис Христофоракос в Атина. Стана ясно, че съдът изисква допълнителна информация и разяснение от двете страни, по отношение на гръцката молба за задвижване на процедурата по екстрадирането на Христофоракос след внесена от адвокатите му молба. Ако молбата бъде отхвърлена пътят за предаването на бившия изпълнителен директор на „Сименс" в Гърция на гръцките власти става възможен.

В същото време Министерство на правосъдието, обяви, че това е юридическа катастрофа  и че в Мюнхен няма да се гледа делото, най-вероятно това ще стане в Атина, като се предвижда един справедлив съдебен процес. Четиримата полицай които трябва да придружат Михалис Христофоракос в Атина изчакват съдебно решение, за да напуснат Германия.

От 2006 г. се водят разследвания по аферата за корупция в мюнхенския концерн "Сименс". Засечени са съмнителни плащания в размер на над милиард евро, в по-голямата си част, нелегално са били прехвърлени в чужбина и са използвани за подкупи.

Развитието на разследването, и фактите от прокуратурата показват, че става дума за най-големия до момента скандал с корупция в германска фирмена история. Михалис Христофоракос е сред обвиняемите по делото за аферата „Сименс", водено от гръцкия съд, но той от месеци се укрива в Германия. Гръцките власти издадоха международна заповед за задържането му. След като беше арестуван в Германия, той беше съден от местния съд за корупция, а Апелативният съд в Мюнхен реши да го предаде на Атина.
Пред германския съд Христофоракос заяви, че компанията е финансирала двете най-големи партии в Гърция - управляващата в момента Нова демокрация и намиращата се в опозиция ПАСОК.

Диляна Иванова

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus