Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Юридически конфликт за трагедията край Фармакониси

31 Юли 2014 / 17:07:10  Анастасия Балездрова
625 прочитания

Прокурорът на Военния морски съд в Пирея архивира документацията по случая с корабокрушението на лодка, пренасяща имигранти в региона на Фармакониси през януари тази година. По време инцидента загинаха 11 души – 8 деца и 3 жени от Афганистан.

За решението на прокурора алармираха от Гръцкия съвет за бежанците. Според активистите то поставя край на съдебното разследване за вероятна отговорност от страна на членовете на Бреговата охрана за трагедията. В аргументацията си прокурорът определя документацията като “очевидно неоснователна в същността си” във връзка с разследването относно извършването на следните престъпления: излагане на опасност, причиняване на корабокрушение и телесни повреди.

Адвокатите на семействата на жертвите от Групата за защита на правата на бежанците и имигрантите обаче са на различно мнение. Те се противопоставиха на това решение и организираха пресконференция, на която изложиха своите аргументи. По думите им прокурорът е взел предвид само показанията на участвалите в операцията членове на Бреговата охрана, военни и техните командири.

“Прокурорът е приел като неоспорими и неподлежащи на никакво съмнение две неща: Първо, че Гърция не експулсира имигранти и второ, че заповедта към кораба на Бреговата охрана е била да транспортира корабокрушенците до сушата в безопасност. Но тук трябва да отбележим, че първата заповед за намеса е била отправена не към Единния център за координация на разследващи и спасителни операции, в чиято компетенция попадат инцидентите в открито море, а към Службата за защита на морските граници, чиято основна задача е защитата на морските граници на страната и възпрепятстването на нелегалната имиграция”, посочиха адвокатите – активисти.

Според тях съществуват основателни съмнения, че операцията на Бреговата охрана от самото начало е имала за цел да отнесе извън гръцките териториални води лодката на имигрантите. “Това става ясно от показанията на оцелелите, които прокурорът не взе предвид. Единствените техни показания, които той признава са взетите веднага след транспортирането им на остров Лерос. За целта са били повикани двама преводачи, но никой от тях не е знаел конкретния афганистански диалект, на който говорят”. В допълнение адвокатите обвиниха разследващите власти в манипулиране на свидетелите, тъй като по думите им много от въпросите са им били задавани така, че да отговорят по удобен за тях начин.

Адвокатите определиха като друго важно и неоспоримо доказателство съобщението с описанието на случая, изпратено от пристанищните власти в Лерос до централата в Атина. “Първоначално се посочва, че имигрантите са открити в 00:15 и в 00:50 са транспортирани до Фармакониси. След това изпращат поправка на съобщението, според която лодката е открита в 02:00. Това е скандално прикриване на истината”, заяви адвокатката Йоанна Куртовик.

Тя и колежките й заявиха, че случаят е представителен за начина на експулсиране на имигранти в Егейско море, “който е целта на гръцката, а и не само, миграционна политика”. “Ще продължим да работим за разкриването на тези, които са дали заповедите за действията на Бреговата охрана и всички, които носят отговорност за смъртта на 11 души”, подчертаха те и поискаха съдебното разследване да бъде подновено.

От своя страна, един от имигрантите, който е загубил цялото си семейство по време на трагедията заяви, че искането на семействата е да бъде отдадено правосъдие за невинните жертви.

Според адвокатите за него и останалите оцелели са издадени заповеди за екстрадиране, каквато е практиката спрямо всички, “независимо дали имат право да поискат убежище. В момента тече 6-месечна отсрочка за изпълнението на заповедите и вече са задействани процедурите да им бъде отпусната и друга”, уточниха те. Същевременно правозащитниците са започнали процедури за свързването им с техни роднини, които живеят в други европейски страни по силата на европейското законодателство.  

Категории: Криминална хроника имигранти трагедия корабокрушение Фармакониси удавени съдебно разследване адвокати-правозащитници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus