Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За 15 години индексът на атинската борса намаля пет пъти

16 Септември 2014 / 13:09:45  GRReporter
738 прочитания

Датата 17 септември 1999 е паметна за историята на гръцката фондова борса. Проведената на този ден сесия поставя началото на срива, който през следващите години повлече със себе си инвеститори, бизнесмени и брокери. На самия ден борсовият индекс достига до рекордните и недостигнати повторно до днес 6 484,3 пункта. Сесията приключва с индекс 6 355,04 пункта, сключените сделки са за около 1,8 милиарда евро, капитализацията е над 200 милиарда евро, активните кодове са милион и половина, а броят на действащите компании за приемане и предаване на нареждания във връзка с ценни книжа е 1 187.

Днешната ситуация не напомня с нищо впечатлителното описание на онзи ден, пише в днешния си брой икономическото издание „Нафтемпорики”. Индексът се намира на 1 155,95 пункта, стойността на сделките е 46 милиарда, а капитализацията на пазара – 76 милиарда евро. В същото време броят на функциониращите днес компании за приемане и предаване на нареждания във връзка с ценни книжа е вече двуцифрен.

На 17 септември 1999 бе достигнат пикът на един неочакван и в голяма степен непонятен скок на атинската борса, който в голяма степен бе свързан с приемането на Гърция в Икономическия и паричен съюз. Той провокира милиони гърци да закупят акции и се превърна в златен шанс за някои бизнесмени и „камуфлаж” за други, както пролича на по-късен етап.

Спадът бе също толкова стремителен. Той започна няколко дни по-късно, на 23 септември и продължи през следващите няколко години. Междувременно се изпариха както стойностите на много акции, така и имуществото на милиони гърци.

Буквално в рамките на една нощ поникнаха като гъби стотици борсови компании, които се помещаваха където и да е – в къщи, офиси, мазета и помещения, създадени за други цели. Само в рамките на няколко месеца техният брой достигна до 1 187, като всички работеха на пълна пара. В това няма нищо странно, като се има предвид, че за откриването на една борсова компания по онова време се изискваше само едно посещение в местното областно управление. Документи като сертификати, разрешително от Комисията по ценните книжа и фондовите борси и спазването на други основни предпоставки бяха въведени години по-късно.

„Леснината, с която по онова време се откриваха борсовите компании в съчетание с масовата истерия на самата борса предизвика създаването на компании почти навсякъде. Днес някои от компаниите се превърнаха в консултанти по инвестиции. Онези, които продължават да извършват същата дейност вече са подложени на редовни проверки от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Те са задължени да се снабдят с различни сертификати, функционират в духа на нарежданията на Директивата MiFID и имат повишени задължения”, казва пред „Нафтемпорики” Георгиос Полихрониу, президент на Асоциацията на компаниите за посреднически услуги с ценни книжа, в която членуват 62 компании.

В паметта на повечето гърци „борсовият балон през 1999” е един от най-големите политически и финансови скандали в историята на страната. И до днес не могат да бъдат забравени изявленията на министри и високопоставени фактори, че „покачващите се тенденции на фондовата борса отразяват състоянието на икономиката”.

Скокът стигна до съдилищата след първите гонения, които нареди през 2000 година прокурорът Димитрис Аспрогеракас след проведеното през 1999 разследване за манипулиране на акции. Издаденото 13 години по-късно съдебно решение оневини всички подсъдими с аргументацията, че не е било установено извършване на измама. Над 40 души – инвеститори, бизнесмени и брокери, които бяха обвинени в измама и пране на мръсни пари бяха оневинени, понеже според съдебния състав не е било доказано, че предложената цена за разследваните пакети от акции е изиграла водеща роля и в крайна сметка е предопределила крайната им цена на таблото на фондовата борса в конкретния период.

Днес официалният индекс на атинската борса е с 81,8 на сто по-нисък от постигнатия на сесията на 17 септември 1999. Банковият индекс е спаднал с почти 100 на сто, а загубите за индекса са 88,5 на сто. Тогава котираните дружества бяха 279, а днес са 251. От тогава до днес са се оттеглили 165 компании, като в повечето случаи причините са сливания и отписвания.

До 17 септември 1999 основният индекс на атинската борса се покачи до 132,14 на сто, като не липсваха и акции на компании с четирицифрени проценти. Активните тогава 1 500 000 кодове на инвеститори днес са малко над 20 000. Капитализирането на борсата тогава бе достигнало над 200 милиарда евро, а днес се движи около сумата от 70 милиарда. Стойността на сделките е достигнала до 2 милиарда евро, докато днес е около 70 милиона.

През съдбовния за борсата месец 600 000 кода са сключили поне по една сделка, а според някои преценки в рамките на годината около 100 милиарда евро са сменили своите собственици.

Банковите акции бяха онези, които преживяха най-големия срив и все още не са се съвзели от него. Например, на 17 септември 1999 акцията на Националната банка на Гърция е имала най-високата капитализация - 12,6 милиарда евро, докато днес тя е 9 милиарда.

„Юбилеят” от началото на срива съвпада с решението на S&P Dow Jones Indices да премести атинската борса в категорията на развиващите се фондови борси. Нейният процент по индекса S&P Emerging Broad Market Index ще бъде 0,8 на сто.

Категории: ИкономикаПазари атинска фондова борса индекс манипулиране на акции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus