Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Забраниха на Акис Цохадзопулос да напуска страната

09 Февруари 2012 / 18:02:40  GRReporter
1089 прочитания

Парична глоба в размер от 150 000 евро и забрана да напуска страната наложи съдът на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос, след като постанови, че не е необходимо да бъде задържан. Някогашният претендент за лидерското място в ПАСОК, който за малко не стана премиер на Гърция даде показания по обвинението, че е подал „неточна декларация за начина, по който е придобил доходите си” през 2009.

Акис Цохадзопулос обаче ще трябва да се прости и със скандалната къща на улица Дионисиу Ареопагиту, понеже бе издадена заповед имотът да бъде замразен. Въпросният луксозен имот не беше включен в данъчната декларация на бившия министър, която бе определена като „неискрена”.

Бившият министър бе призован да даде показания, заради разликите, които бяха открити при сравнението на данъчната му декларация с банковите му депозити и акциите в борсата.

Според доклада на прокурора Акис Цохадзопулос е декларирал общи доходи в размер 250 955,87 евро, като сумата от 150 000 евро е била определена като банков заем. В същото време сдобиването с други, по-стари активи не може да се обясни на база неговите доходи.

Бившият министър бе призован да даде показания в средата на януари. Тогава той поиска разпитът да се отложи. Когато излезе от офиса на следователя той заяви, че спорната къща е бла декларирана през 2011, понеже е била закупена през 2010. Акис Цохадзопулос допълни, че е изпратил в парламента всички допълнителни данни, които оправдават неговите доходи и имущество.

По-късно от офиса му издадоха съобщение, според което посещението му при съдията няма никаква връзка с обвиненията, че е подал „неискрена” данъчна декларация и е била от „чисто личен характер”.

Три седмици по-късно събитията опровергаха някогашния силен политически мъж, който за момента трябва да забрави разходките в чужбина. 

Категории: Политика Акис Цохадзопулос данъчна декларация приходи имот Дионисиу Ареопагиту забрана за напускане на страната
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus