Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задават се нови данъци още през август

02 Август 2012 / 09:08:07  GRReporter
1942 прочитания

Още в рамките на август гръцкото правителство ще обяви нови данъци, с които да ошушка допълнително изтънелите джобове на обикновените граждани. Това става ясно от наредба на заместник финансовия министър Христос Стайкурас, с която се нарежда на служителите на ведомството да започнат работата по съставянето на бюджета за следващата 2013 година, а също и основните насоки на бюджетите до 2016. В нея се отчита спад в приходите на държавата за първото полугодие на 2012 от 1 милиард евро, който се обяснява с невъзможността на домакинствата да си плащат огромните данъчни задължения.
    Същият документ признава и неспособността на администрацията да се справи с укриването на данъци. Според Програмата за финансова стабилност, подписана между Гърция и нейните кредитори през 2013 правителството трябва да отчете приходи от разкрити данъчни престъпления на стойност  924 милиона евро, но реално може да се очаква едва 131 милиона евро. Тези цифри се потвърждават и от секретен документ на Сметната палата, който в края на седмицата “изтече” в медиите, а източникът на изтичането бе подведен под наказателна отговорност. В него се твърди, че представителите на надзорната тройка са отхвърлили аргументите на правителството, че е невъзможно да се разкрият толкова данъчни престъпления за толкова кратко време и настояват до 2016 година страната да събере 3,8 милиарда евро от неплатени данъци.  
    В наредбата Христос Стайкурас настоява да се направи подробен анализ на приходната част на бюджета, особено за периода 2012-2013 и най-вече на съотношението между различните източници на приходи и как те ще се повлияят от макроикономическите данни като ръста на БВП, инфлацията, безработицата. Изисква се и прогнозата на експертите за очакваните резултати от всички гласувани досега данъчни реформи, както и от тези, които евентуално ще се включат в новия бюджет до момента на представянето му в парламента.
    През август празната гръцка хазна ще трябва да изплати облигации за 3,2 милиарда евро, които изтичат на 20-то число и са притежание на Европейската централна банка. Тези облигации не бяха включени в проведения през февруари PSI, тъй като Европейската централна банка тогава бе третирана като институционален, а не като частен кредитор. Гърция официално поиска от еврозоната заем-мост за изплащането на това задължение, но искането й категорично и единодушно бе отхвърлено от страните-членки.
    След това Атина поиска да й бъдат отпуснати два месеца отсрочка за изплащането на сумата, но Франкфурт отхвърли и тази молба. Причината - отсрочката би се изтълкувала негативно както от финансовите анализатори, така и от световните медии, които в този случай ще обявят Гърция във фактически фалит. Така единственото решение, което остава е емитирането на краткосрочни полици, но ако до момента Гърция емитираше всеки месец по 4 милиарда краткосрочни полици, през август ще емитира 6 милиарда.
    Разбира се, тези полици не се купуват от никой друг, освен от Европейската централна банка, която отпуска съответната сума на Банката на Гърция, която от своя страна я разпределя между гръцките банки, които купуват издадените полици. Затова и в Програмата за финансова стабилност е записано, че тяхното емитиране трябва постепенно да се ограничи и в края на 2012 гръцките банки не трябва да притежават полици за повече от 8 милиарда евро, а през март 2013 тази сума трябва да падне до 6 милиарда.
    В момента гръцките банки притежават полици на стойност 14,5 милиарда евро, към тях ще се прибави и стойността на тези, които ще се емитират през август. Това е една от причините агенцията за кредитен рейтинг Moody’s да потвърди отрицателните си прогнози за гръцката банкова система. Другите са - задълбочаващата се рецесия, която се очаква да продължи и през 2013, повишената опасност от държавен фалит и крехкото доверие на вложителите, които продължават да изтеглят вложенията си извън граница. Moody’s прогнозира, че и през 2012 и 2013 гръцките банки ще работят на загуба след щетите от PSI.
    С краткосрочните облигации и с капитали от Фонда за финансова стабилност, който разполага с 3 милиарда евро, но 1 милиард от тях е вече похарчен, гръцката държава ще трябва да покрие нуждите си за август, а много е вероятно и за септември. До тогава правителството на Андонис Самарас се надява да е приключила поредната мисия на тройката, оценката й да е положителна и страните от еврозоната да дадат зелена светлина за изплащането на следващия транш.  Докато не се изплати този транш, запасите в гръцката хазна ще са на критично ниво, както призна заместник-финансовият министър Христос Стайкурас и над страната ще продължава да е надвиснала опасността за “внезапна смърт”. Правителството все още успява да плаща заплати и пенсии, защото е спряло или изплаща с голямо закъснение задълженията си към частния сектор.
 

Категории: гръцка икономическа криза нови данъци надзорна тройка емитиране на краткосрочни полици Христос Стайкурас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus