Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задържаха 29-годишен за кървавия обир в Парос

19 Август 2012 / 13:08:25  GRReporter
2307 прочитания

29-годишен е бил задържан от полицията във връзка с обира на остров Парос, при който бе убит 53-годишният шофьор на такси Димитрис Михас. Както съобщиха от полицията, след изследване в лабораторията за ДНК анализи на Дирекцията за криминални изследвания, е било установено, че генетичен материал, взет от предмети на извършителите, открити на местопрестъплението, съвпада с генетичния материал на 29-годишния задържан. Той е бил арестуван в събота на обяд в атинския квартал „Монастираки”.

Същевременно бандата, извършила кървавия обир в клон на Алфа банк на остров Парос преди десетина дни, изглежда е готова да направи удар и на друг остров. Извършителите явно са се изплъзнали от полицейската блокада и необезпокоявани планират следващото си нападение, най-вероятно на друг остров в Егейско море.

Бандите от крадци това лято изоставиха градовете, които вече не са нито пусти, нито неохраняеми, както някога, и подготвят обири по островите, където мерките за сигурност на банките са почти несъществуващи, за разлика от големите градски центрове. Опасността по време на обирите да пострадат местни жители или летовници е голяма, но случаят на остров Парос показа, че пред крадците не стоят подобни дилеми.

Мишена на престъпниците до този момент са станали банки на островите Левкада, Алонисос, Спецес и Парос. Според полицията, извършителите на тези нападения са подготвили нови планове за действие. Изглежда не ги плаши възможността да бъдат блокирани на някой остров с плячката в ръце. Морето от препятствие се е превърнало в своеобразен техен съучастник, тъй като туристическите острови с големия човекопоток и бурния живот, изглежда са идеално място за извършване на обирите и за унищожаване на следите на престъпниците впоследствие.

Справка за обирите

През 2010 са извършени около 300 обира на банки, от които 164 на територията на област Атика. Оттогава, след мерките за сигурност, взети от банките в столицата, всяка година се извършват около 60 до 80 обира на банки, от които едва половината (около 30-40) в Атина. На първо време след вземането на допълнителните мерки за сигурност на банките и появата на моторизирани полицаи, крадците започнали да се изтеглят от столицата и да извършват банкови обири в съседни области – Беотия, Коринтия, Евия и др. «Щом и там започна патрулирането на моторизирани полицаи, крадците предприеха следващата стъпка», разказват представители на полицията.

300 клонове на банки – потенциална мишена

През следващите месеци гръцката полиция очаква да бъдат извършени обири в някой от близо 300 клонове на банки по островите, в повечето от които мерките за сигурност са минимални, а освен това там не са разположени постоянни полицейски сили. Както казва опитен полицейски служител: «прилагат нови трикове, за да не бъдат спипани на островите». Първоначално използвали моторници, както станало при обирите на островите Алонисос и Спецес, за да стигнат до отсрещната суша, където вече било лесно да избягат. При кървавия обир на остров Парос този месец обаче, използвали нов метод, казват полицаите. «Първо помислихме, че и там са имали намерение да използват моторница. После разбрахме, че планът им може би е бил по-сложен. Много е вероятно да са дошли на острова по различно време като обикновени туристи, изгубени в тълпата от 70 0000 летовници на острова, сред близо 1 500 места за нощуване и 3 000 души, които ежедневно пристигат и си тръгват от острова». Това не е била единствената „изненада” за полицаите. Според думите на един от тях «първо помислихме, че убийството на таксиметровия шофьор е променило коренно плановете им. Може би обаче това е напълно погрешен извод. Убийството в туристическото градче Науса, на остров Парос, за извършителите е било само малко отклонение от плана им, и в крайна сметка те са се придържали стриктно към това, което са планирали за пристигането и напускането на острова по различно време и с различни компании». «Ако наистина нещата са се случили така», продължава същият полицай, «и не ги хванахме, те имат всички шансове да приложат същия план и на друго място».

Малък остров, голяма плячка

Банковите обири по островите имат сравнително малка история. През август 2010 е извършен първият обир в клон на Националната  Банка на Гърция на остров Алонисос, където трима извършители задигат близо 500 000 евро. Правят обаче груби грешки, особено с обажданията по телефоните си. Така за този обир е арестуван 38-годишният Димитрис Балтас, обвинен и за кървавия обир през месец юни 1995 в Главната Болница на Никея и убийството на 39-годишния касиер Димитрис Мандувалос. Балтас е в затвора, но все още не е заловен младият водач на моторница, с която са избягали.

Следващият обир на остров е извършен в Левкада една година по-късно. Мишена този път се оказва банкомат на Земеделската банка на централна улица в селцето Нидри. Плячката възлиза на 66 000 евро. Във връзка с този случай първоначално бе обвинен висш офицер, който служи на острова. В крайна сметка преди три месеца Дирекция „Сигурност” на област Атика разби 12-членна престъпна група от гърци, станали известни като «крадците с чуковете» (защото първо разбивали с чукове стъклените входове на обектите, които смятали да оберат, а после нахлували вътре, въоръжени с автомати и друго оръжие и отмъквали всичко). Сред извършените от тях нападения, над 20 на брой, бил и обирът в Нидри.

Категории: Парос обир жертва Гръцка полиция разследване Димитрис Михас задържан ДНК анализ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus