Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задържаха банкера Лаврентис Лаврендиадис

14 Декември 2012 / 08:12:05  GRReporter
1217 прочитания

    Бившият президент на Протон банк Лаврентис Лаврендиадис бе арестуван в къщата си в богатото крайморско предградие на Атина Вулиагмени. Лаврендиадис е подсъдим за източването на 701 милиона евро от подопечната му Протон банк и срещу него има повдигнати 4 обвинения - за злоупотреба с длъжността и присвояване на пари, измама, пране на мръсни пари и участие в организирана престъпност. Решението за ареста му е взето по взаимно съгласие на прокурора и следователя по делото му, които имат доказателства, че банкерът се е готвел да напусне страната. Прокурор по случая е Йоанис Драгацис.
    Вместо в ареста обаче банкерът бе откаран в болница, тъй като внезапно се почуствал зле. Вчера на първа инстанция състав на атинския съд поиска запор на цялото движимо и недвижимо имущество както на Лаврендиадис, така и на още 29 души, замесени в източването на банката. Акционерите на Протон банк заведоха дело срещу тях след като избухна скандала и банката преустанови дейността си и в последствие попадна под опеката на Фонда за финансова стабилност. Тя беше разделена на “добра” и “лоша”, а акционерите й загубиха дяловете си буквално за една нощ.
    Запорът се отнася както за имуществото, което е в тяхно пряко владение, така и такова, което е преписано на трети лица. Особено интересно е имуществото на самия Лаврентис Лаврендиадис, което полицаите са открили в дома му във Вулиагмени. Става дума за доказателства за връзките му с други банкови групировки, влогове за милиони евро в банки в Швейцария, Германия, Сингапур и Хонгконг, а също и пари в брой на стойност стотици хиляди евро, бижута с изключителна цена. Прокурорът иска отварянето на банковите му сметки, за да се проследи движението на парите му и да се докажат връзките не само с други банкери и бизнесмени, но и с представители на държавата.
    Според гръцките медии Лаврентис Лаврендиадис не е очаквал да бъде арестуван. Дни преди ареста му споделил пред приятели, че не се страхува от задържане. Заповедта за задържането му е била издадена преди няколко дни, тъй като следователката по делото е открила огромните му влогове в чужбина, а също и доказателства, че той подготвя бягството си от страната, въпреки че има издадена заповед да не напуска границите й.

Категории: Лаврентис Лаврендиадис Протон Банк арест източване на банка злоупотреба с длъжността
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus