Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Задържаха трима за обира на музея в Древна Олимпия

24 Ноември 2012 / 15:11:29  GRReporter
1149 прочитания

Един 42 годишен грък, който продава... запалки и други дребни предмети на щанд в Монастираки, е „мозъкът” на обира на Музея на древна Олимпия, извършен като на кино през февруари 2012 г.  Всички откраднати предмети -77 на брой, са намерени в чанта, заровена в района извън село Коскинас, на около 2 км. от древна Олимпия. Извършителят и двама негови съучастници са арестувани от полицаи от управлението в Патра, които през последния месец бяха по следите им. Издирват се още двама от участниците в обира.

 Дребният търговец от Монастираки, който често е пътувал до Патра, искал да продаде един златен пръстен от откраднатите срещу 1,5 милиона евро, и това била неговата съдбоносна грешка. Опитал се да използва като посредник дребен бизнесмен, но това станало известно на полицаите в Патра и те се явили като кандидат-купувачи на пръстена. След преговорите с полицаите, е договорена цената на пръстена -300 000 евро, и е уредена среща в централен котел в града. След ареста на главното действащо лице, той издал на полицаите и мястото, на което бил скрил останалите предмети. Разследването продължава, за да бъде разкрит до края заговорът.

 Обирът на Музея на древна Олимпия беше извършен от двама маскирани крадци, които откраднаха 77 експоната, главно медни предмети и керамика, с неизмерима стойност. На 17 февруари двамата нахлуват в музея, заплашват с оръжие и завързват охранителката, като я принудили да им покаже къде са „златните венци” на музея. Откраднатите предмети са върнати в музея, където са идентифицирани. Още от началото разследващите смятаха, че откраднатите експонати не са скрити далече.

 Изпълняващият длъжността министър на културата Костас Дзаварас заяви, че разкриването и арестът на участниците в обира, както и връщането на откраднатите предмети, представляват важен успех в резултат на резултатното сътрудничество на службите на министерството и гръцката полиция. Той благодари на всички, които участваха в разследването и допринесоха за крайния резултат. Според Дзаварас, в критичните моменти, които преживява страната, този успех изпраща две позитивни послания вътре и извън Гърция, и доказва, че в национално чувствителни държавни сектори има служби, които следват своята мисия и защитават обществения интерес и сигурността на гражданите- в противовес на онези, които всеки ден подценяват работата им и се съмняват в нейната резултатност. Изявлението завършва с уверение, че съкровищата на гръцкото културно наследство се съхраняват и  са защитени от способни и квалифицирани държавни служители, както в музеите и археологическите обекти, така и извън тях.

 

 

Категории: обир музей древна Олимпия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus