Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Закриват завода за стомана в Аспропиргос

11 Юли 2012 / 12:07:25  GRReporter
1803 прочитания

След деветмесечни постоянни стачни действия, собствениците “Гръцки стоманолеярни” АД обявиха, че не могат повече да поддържат нефункциониращия завод в Аспропиргос и той затваря окончателно. Стоманодобивният завод бе под окупацията на работещите от края на миналата година, които отказаха да приемат намаленията на работните часове и заплатите. Въпреки, че работодатели и служители бяха в постоянни преговори, не успяха да намерят среден път за постигане на съгласие и от следващата седмица индустриалната единица в областта на Атика приключва окончателно дейност.

От управлението на “Гръцки стоманолеярни” АД предупредиха още в началото на годината, че 2011 е била една от най-тежките години, които компанията е преживявала. Търсенето на вътрешния пазар отбеляза рекорден спад в четвъртата година на гръцката икономическа криза. Износът също се срина сериозно главно поради загубата на конкурентоспособност. Основният проблем, както сочат данните на работодателите не са разходите за заплати, а високата цена на енергия за индустриалните потребители. Акцизите върху горивата скочиха тройно от началото на икономическата криза, като цента на електричеството стана непосилно висока.

Крайно левите политически сили дадоха сериозна поддръжка на стачката на работниците в стоманодобивната компания. Пред радио Скай председателят на стачната комисия Елени Катавати заяви, че старшият член на СИРИЗА Панайотис Лафазанис е подкрепил блокадата на завода до край. Според него е било правилен ход, работниците да държат затворен завода, докато работодателите се съгласят да изпълнят исканията на работниците. Главният секретар на Гръцката комунистическа партия Алека Папарига заяви тази седмица, че работниците имат право и проблемът със стачката трябва да се реши на тристранна среща между ръководството на предприятието, работещите и ресорния министър.

Подобни тристранни срещи са били осъществявани в миналото, но безрезултатно. Решението за закриването на завода в Аспропиргос изглежда окончателно и връщане назад няма. “Гръцки стоманолеярни” АД имат още един завод в град Волос. Работниците в него приеха някои от намаленията, които бяха наложени миналата година и той продължава да действа.

Категории: Общество завод Аспропиргос стомана криза стачки Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus