Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Залагат" на хазарта, за да открият приходи за хазната

27 Август 2010 / 13:08:32  GRReporter
2273 прочитания

Парите, които се въртят чрез незаконния хазарт е изчислено, че са около 4 млрд. евро, от които правителствето реши, че трябва да си отвоюва своя дял. Това е формулирано в новия проектозакон „Уреждане на пазара на игрите”, който беше качен на електронната страница на правителството Οpen. Gov за обществен дебат.

 

Разрешителните за ротативки ще бъдат издадени според броя на населението на града и според изисквснията за местата, където ще бъдат поставени.

Само от издаването на разрешителните се счита, че в касите на държавата ще влезнат около 500 млн. евро. Чрез закона се определят условията и предпоставките за игра на хазарт и процедурите за издаване на разрешителни. В Гърция през 2002 г. официално бяха забранени ротативките и игрите на късмета, освен на специални места като казината и тото-пунктовете. Тази цялостна забрана доведе до осъждането на Гърция от Съда на Европейската общност и страната трябваше да плати глоба от 32 000 евро дневно, което е вразмер от 11 500 000 евро годишно.

Освен икономическата цена за гръцките данъкоплатци, забраната на игрите е довела до разпространението на незаконните хазартни игри, които са излзлезли извън всякакъв контрол. Чрез интернет се е създали нов пазар за електронни залагания, който обаче функционира без никакви правила и надзор. По общи преценки в Гърция действат повече от 250 страници в интернет за залагания и около 20 000 електронни машини за развлекателни игри за определена печалба и съществуват 150 000 компютри, на които незаконно може да се играе на игри на късмета от типа на ротативките. Незаконният оборот, който се върти от всички тези игри е около 4 млрд. евро годишно.

В проектозакона се предвижда разрешителните да са три вида и вероятно за тях ще се проведе ожесточена битка между международните компании за игри на късмета, Гръцкото тото, Ιntralot, но и други бизнес групи. Разрешителните за игри на късмета в интернет ще бъдат неограничен брой като всички страници ще бъдат със седалище в Гърция, за да могат да бъдат контролирани техните дейности. За игрите на късмета, на които се играят определени суми ще бъде сложено ограничение от типа например на 300 евро месечно. Що се отнася до ротативките, задължително ще трябва да бъдат поставяни далеч от училищни сгради. „Машинки с плодчета” имат правото да сложат и собствениците на кораби, които се придвижват вътре в страната.

Разрешителните за ротативки ще се дават според броя на жителите на един град, така че ако изчислим, че населението на Гърция е около 10 млн. души, в страната ще навлезнат около 32 000 ротативки. Непълнолетните е забранено да играят на игри на късмета, а единствено забавни игри от типа „пак-ман”. Всеки играч си изкарва лична карта, която ще подсигурява, че е над 18 годишна възраст, парите, които е заложил и ограничения за сумите, които поставя всеки един играч самостоятелно като сумите, които може да похарчи за един ден или за месец.

Категории: Актуално хазарт ротативки залагания ограничения закон Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus