Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Замесват LEV INS в измама с автомобилни застраховки

23 Декември 2013 / 11:12:53  GRReporter
1620 прочитания

Над четири милиона евро е успяла да отмъкне престъпна мрежа, която е издавала фалшиви застраховки. Уловката за нищо неподозиращите си клиенти са били изключително ниските цени.

До момента гръцките разследващи органи са заловили 17 членове на бандата от измамници. Продължават да се издирват други 16 души, които са били тясно свързани с престъпната схема.

Както се посочва в репортаж на zougla.gr, разплитането на случая започнало на 16 октомври тази година, когато собственик на гръцка застрахователна компания подал жалба в полицията. Той се оплакал, че някакво застрахователно агентство издава застраховки, като използва печата и името на неговата компания без негово знание.

Ден по-рано един гражданин му се обадил, за да свери застраховката на колата си в застрахователната фирма. Проверката показала, че конкретният автомобил не е застрахован от нея.

 След подаването на жалбата членове на полицейската служба за защита на правата на собственост организирали акция за разкриването на измамата. Подалият жалбата гражданин отишъл в офиса на застрахователния агент и получил фотокопие на удостоверение за застраховка на дружеството General Commodities Trade Ltd. В горния ляв ъгъл на документа фигурирало името на застрахователната компания LEV INS.

Веднага след това полицаите провели проверка в офиса в присъствието на четирима души, които по-късно били арестувани. Те открили и конфискували папки с документи, които съдържали квитанции за наложени глоби от страна на Пътна полиция, удостоверения за застраховки и 3 700 оригинални сертификати.

По време на разпита един от арестуваните заявил, че е застрахователен консултант и съсобственик на агентството. Като свои партньори той посочил други трима души, които също са арестувани. Той посочил, че агентството не е подписало нито един договор за сътрудничество с някое застрахователно дружество, тъй като плащало сертификатите в брой с парите, които получавало от клиентите си предварително.

За несъществуващата документална застрахователна компания General Commodities Trade Ltd той обяснил, че нейният представител е законен представител на българското застрахователно дружество LEV INS в Гърция.

Ден по-късно в полицията се явила жена с инициали Г.К., която се представила като застрахователен консултант на компанията General Commodities Trade Ltd. Тя заявила пред властите, че офисът в Атина е клон, а седалището й се намира в София. По думите й управител и законен представител на клона е мъж с инициали Д.П., за когото и полицейското разследване установи, че се намира в центъра на мрежата. Жената казала още, че клонът бил открит на 12 октомври 2012 и си сътрудничел с 18 застрахователни агентства и представила списък с техните имена.

Решаващо значение за разследването са имали показанията на директора на Асоциацията на застрахователните дружества в Гърция и началника на отдел „Регистър” в Професионалната палата в Атина.

Директорът с инициали И.Т. разказал, че Асоциацията е била сезирана за съществуването на фалшиви застрахователни договори, издадени от компанията LEV INS още през август 2012. Началникът на отдел „регистър” посочил, че представителят на General Commodities Trade Ltd в Гърция е подал искане за откриване на офис на 28 март тази година.

След като получил одобрение, компанията General Commodities Trade Ltd била вписана в общия търговски регистър, но не и в регистъра на Професионалната палата в Атина. Според действащото законодателство това е невъзможно, тъй като гръцкият клон е бил вписан в подобен регистър в София.

В края на октомври е дал показания адвокатът на LEV INS с инициали С.Ф. Той казал, че още от януари 2013 е имал сведения, че General Commodities Trade Ltd се е представяла за част от дружеството LEV INS и издавала застрахователни договори от негово име.

Според адвоката, през февруари българското дружество подало иск в Атинския съд с цел да бъде наложен запор на дейността на General Commodities Trade Ltd и тя да престане да използва неговите име и данни.

Впоследствие се оказало, че представителят на General Commodities Trade Ltd, Д.М. никога не е подписвал договор с LEV INS. Представеният от него договор за сътрудничество с българската застрахователна компания всъщност бил продукт на фалшификация.

Голямата измама била разкрита, когато Банката на Гърция провела проверка в дейността на General Commodities Trade Ltd. Инспекторите установили ред незаконни действия, за които наложили административно наказание на Д.М. и неговия тесен сътрудник Т. П. и глоба в размер на 50 000 евро.

Според доклада, Д.М. е посредничил за сключването на голям брой застрахователни договори, без да притежава законен лиценз от компетентната Професионална палата със сътрудничеството на Т.П.

Всеки път, когато някой от клиентите се оплаквал на двамата „застрахователи”, че е бил глобен за липса на застраховка, понеже от Пътна полиция не са признавали фалшивия договор, участниците в измамата му изплащали цялата сума на наложената глоба, за да не бъдат разкрити.

Престъпната мрежа е имала също представител и офис в Северна Гърция. Замесено е също едно агентство, чрез което са били застраховани седем коли.

Според резултатите от полицейското разследване, от октомври 2012 до днес General Commodities Trade Ltd е сключила 12 500 договора, а общата печалба от измамата възлиза на 4 милиона евро. 

Категории: Криминална хроника измама автомобилни застраховки General Commodities Trade Ltd LEV INS
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus