Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Западноевропейските инвеститори обърнаха гръб на DEPA

07 Ноември 2012 / 14:11:30  GRReporter
1147 прочитания

Руският гигант Gazprom и гръцката Motor Oil Hellas заедно с холдинга M&M GAS са основните конкуренти за покупката на гръцката държавна компания за природен газ DEPA. Държавата все още държи 65% от дружеството и то се смята за една от силните карти на приватизационния план на днешното правителство.

В надпреварата участват още азербайджанската държавна газова компания Socar и руската Sintez, която ще бъде представена от дъщерното си дружество Negusneft.

Консорциумът между гръцкия холдинг ГЕК ТРЕНА с финансовия фонд PPF проявяват интерес към дъщерната на DEPA компания DESFA. Тя управлява националната система за разпределение на природния газ.

Италианските Edison и ENI, германците от RWE, Gaz de France, както и други стратегически инвеститори от западна Европа останаха извън наддаването за гръцката газова компания. От Фонда за управление на държавната собственост, който движи приватизацията не останаха доволни от намалелия интерес към DEPA. Високият риск, който все още носи гръцката икономика накара западноевропейските страни, които в началото на процеса бяха заявили интерес да се оттеглят от надпреварата за стъпване на гръцкия газов пазар, коментират местни анализатори пред GRReporter.

В същото време Русия продължава да вижда добра възможност за по-дълбоко навлизане на европейския пазар с приватизацията на DEPA. Евентуалното закупуване на гръцката компания от руска фирма няма да се понрави на Брюксел, от където полагат усилия да намалят зависимостта на Европа от руския газ.

DEPA обяви печалби преди данъци и такси на стойност 60 милиона евро за 2011. DESFA от своя страна спечели преди облагане и лихви 900 милиона евро. Проблемът при тези компании остава, че работят и се развиват в една изключително несигурна макроикономическа среда, което ще се отрази отрицателно на пазарната им цена.

Правителството планира да избере най-подходящия приемник на газовото дружество до края на първото тримесечие на 2013.

Кандидатите:

Gazprom е една от най-големите компании в света за добив, търговия и разпространение на природен газ. 50,002% от компанията са държавна собственост. В края на 2011 дружеството бе оценено на 128 милиарда долара. Gazprom снабдява Гърция със синьото гориво от 1996.

Motor Oil Hellas е собственост на гръцкия петролен магнат Вардис Вардиноянис. Той обедини сили с холдинга Милтиадис, собственик на M&M GAS, за да се пребори за закупуването на държавния дял на газовата компания. За една година живот гръцкия консорциум успя да се установи на пазара и да развие собствен внос на LNG в Гърция.

Socar е азербайджанската държавна газова компания, която има основно влияние в развитието на залежите в Каспийско море. Тя има договореност за развитие на залежите в Шах Денизс с British Petroleum (BP), който реши да се преориентира на изток след аварията в Мексиканския залив преди две години. Socar произвежда годишно 8,4 милиона тона петрол и 7,1 милиарда кубика природен газ.

Sintez е руския индустриален холдинг, който се развива в областите на енергетиката, проучване и добив на изкопаеми, както и на недвижимите имоти.

PPF е чехски фонд с инвеститори от Словакия, Русия, Украйна, Казахстан, Кипър, Беларус, Виетнам и Китай. От гръцка страна инвеститор във фонда е банка Пиреос. Фондът си съдейства с гръцката компания за строителство и развитие на енергийни проекти ГЕК ТРЕНА, които развиват дейност не само в страната, но и в съседните държави, Близкия Изток и САЩ.

Категории: ИкономикаКомпании природен газ приватизация ДЕПА Газпром Сокар азерски газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus