Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Запазват минималната заплата въпреки кризата

11 Юли 2012 / 18:07:47  Анастасия Балездрова
1096 прочитания

Ново намаляване на минималната заплата в частния сектор няма да има, заяви министърът на заетостта Янис Вруцис след срещата си с ръководството на синдиката на служителите в частния сектор.

Според неговия председател Янис Панагопулос обаче министърът не е дал конкретни отговори на въпросите, които синдикатът е поставил във връзка с подписването на нов колективен трудов договор, промените в трудовото право, социалната политика и подпомагането на безработните. Синдикалният лидер припомни постигнатата през февруари договореност между представителите на служителите в частния сектор и работодателите, които включват: анулиране на орязванията на минималната заплата, запазването на 13 и 14 заплата и пренасянето на условията от колективните трудови договори в индивидуалните договори, които предвижда меморандумът.

„Правителството не само не прие тази наша договореност, но парламентът гласува закони, които въвеждат точно обратното в трудовите отношения”. Той призова правителството да признае резултата от преговорите и допълни, че пазарът на работа в Гърция се състои предимно от неосигурени и служители, които не получават възнаграждения за своята работа.

От своя страна министърът заяви, че искането на търговците и индустриалците за възстановяване на минималната заплата до 701 или 751 евро с по-малки орязвания от порядъка на 5-6 на сто е една от темите на преговорите с представителите на надзорната Тройка. „Времето, в което ще можем да го поставим за обсъждане ще се определи от правителството и партиите, които го подкрепят. Във всички случаи това ще стане по начин, който ще покаже на европейските ни партньори, че страната ни е рентабилна и в съответствие с удължаването на срока на изпълнение на програмата за бюджетна консолидация”.

Следващия вторник се очаква да се проведе среща на социалните партньори с цел подписването на национален колективен трудов договор, като инициативата за свикването й принадлежи на Съюза на гръцките индустриалци. Те поканиха за участие и работодателските организации от сферата на туризма и големите търговски обекти. Това предизвика съмнения, че синдикатът на служителите в частния сектор може и да не се отзове на поканата. Янис Панагопулос обаче посочи, че ще участват в диалога, „но ще разговаряме само с организациите, които поставят подписите си под националния колективен трудов договор. Тоест със Съюза на гръцките индустриалци, Конфедерацията на търговците и индустриалците и Националната конфедерация на гръцката търговия”.

Синдикатът на служителите в частния сектор участва в диалога за трудовите отношения, но вече е взел решение за провеждането на 24-часова стачка, като точният ден все още не е определен. Нейното ръководство ще организира протести и в началото на септември по време на откриването на Солунския панаир, когато премиерът традиционно ще представи икономическата програма на правителството за следващата година.   

Категории: ПолитикаОбщество трудови отношения минимална заплата частен сектор социални партньори Янис Вруцис Янис Панагопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus