Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заплатите се върнаха на нивото от 2005

02 Юли 2013 / 18:07:34  GRReporter
995 прочитания

Гръцките заплати достигнаха до нивата от 2005 през първото тримесечие на 2013. Това сочат данните на Националния статистически институт ЕЛСТАТ, който направи ретроспективен анализ на средното ниво на възнагражденията в страната от началото на 2006 до март 2013.

След два Меморандума за финансова помощ, поредица от мерки за фискална консолидация и вътрешна девалвация за повишаване на конкурентоспособността, чрез намаляване на цената на труда, заплатите в страната се върнаха до нивата познати преди седем години. Това в съчетание с избухването на безработицата доведе до намаляване на приходите в държавната хазна, въпреки драстичното увеличение на данъците.

Показателят на възнагражденията ЕЛСТАТ сочи спад за първото тримесечие на тази година от 18% в сравнение със същия период на 2011. В същото време БВП продължава да се свива и се очаква да доближи в края на 2013 нивата от 2005.

През 2005 БВП на Гърция беше 193 милиарда евро. Предварителните икономически анализи показват, че тази година той няма да надмине 195 милиарда евро в най-добрия случай.

Министърът на заетостта и социалното осигуряване Янис Вруцис твърди, че заплатите и пенсиите в Гърция няма да бъдат допълнително намалявани до 2016 година. Новинарският интернет портал difernews.gr съобщава, че създаването на по-гъвкави трудово-правни отношения ще подпомогне борбата с безработицата.

Същият източник сочи, че намаляването на минималната работна заплата на 350 евро от 584 евро, както важи сега ще увеличи заетостта с 4%. В момента безработицата е малко над 27%, а през 2005 нейната стойност е била 9,9%. Противниците на новото орязване на заплатите коментират, че 4% намаляване на безработицата не може да компенсира общото обедняване на хората в Гърция, които вече са загубили около 30% от стандарта си на живот в сравнение с периода преди икономическата криза.

Предложението за намаляване на безработицата с допълнително съкращаване на заплатите е на помощната група от Европейската комисия с ръководител Хорст Райхенбах. Според оповестената информация промените могат да влязат в сила най-рано от първи януари 2017. Дотогава Гърция трябва да е възвърнала положителния си икономически ръст и сама да погасява задълженията си към външните кредитори.

Европейските консултанти насърчават правителството да прокара министерско решение, с което да освободи работодателите от задължението да запазят броя на служителите в компанията, ако те стачкуват срещу новите мерки. Докато страната не добие стабилен икономически ръст, анализаторите смятат, че нивото на заплатите не е гарантирано.

Показателят, който измерва нивото на заплатите в страната включва в себе си средната стойност на възнагражденията от ключови сектори. Между тях са добивната промишленост, производството, дребната и едрата търговия, управлението на водите, на канализациите и на отпадъците, логистиката, туризмът, информационните и телекомуникационните услуги, недвижимата собственост, финансовите и застрахователните услуги, административните и помощни услуги.

Категории: ИкономикаПазари борса безработица рецесия заплати Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus