Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започна процедурата по обмяната на гръцките ценни книжа

12 Март 2012 / 15:03:14  GRReporter
982 прочитания

От днес Банката на Гърция започва издаването на 20 вида облигации на обща стойност 55,8 милиарда евро. Те ще заменят 53 вида стари ценни книжа, чиито притежатели в петък се включиха в процедурата PSI. Също днес в Атина пристига ръководителят на работната група на Европейската комисия за Гърция Хорс Райхенбах, който в четвъртък ще представи доклада си за напредъка на Гърция.
    До края на седмицата трябва и финансовите министри от Еврозоната и управителния съвет на Международния валутен фонд трябва да вземат решение за втория спасителен пакет, за да може гръцката хазна да се напълни и да е в състояние да изплати задълженията си към Европейската централна банка. На 20 март изтича падежът на облигации на стойност 14,4 милиарда евро. Европейската централна банка не се включи в процедурата по PSI с аргумента, че е институционален, а не частен кредитор на Гърция. В следващите дни се очаква и транш от почти 40 милиарда евро, който е предназначен за рекапитализацията на гръцките банки.
    Облигациите, коиот се заменят днес са издадени по гръцкото законодателство, а новите бонове, които ще ги заместят са регистрирани по британската ютидическа система. Заявки за включване в PSI на притежатели на облигации, издадени по чужди законодателства ще се приемат до 20 март, а самата им замяна ще се извърши на 11 април. Тогава ще приключи и процедурата по отписването на гръцкия дълг към частните кредитори.
    Следващият понеделник, 19 март ще се извърши пък търгът за застраховките срещу фалит на Гърция cds. Както реши в нощните часове на петък срещу събота Международната асоциация по суопове и деривативи гръцкият PSI е кредитно събитие и ще бъдат изплатени застраховките срещу гръцкия фалит. На 19 март ще стане ясно кои са притежателите на този тип застраховки. В зависимост от условията, при които са издадени, притежателите им ще получат пари в брой или гръцки облигации на същата стойност. CDS са двустранни застраховки между клиента, който ги купува и банката или застрахователната компания, която ги издава. Гръцката държава не е страна по тях.
    В момента стойността на този тип застраховки срещу фалита на Гърция се изчислява около 3,2 милиарда долара, което е рязък спад в сравнение със стойността им за 2011 - 5,6 милиарда долара. Те са два вида - едните са притежание на кредитори, които са закупили гръцки ценни книжа и искат да имат застраховка срещу евентуален фалит на държавата, а другите са т.нар. голи cds застраховки, чийто притежател няма гръцки ценни книжа, но залага на фалита на страната. Повечето застраховки се издават от американски и британски банки и застрахователни компании.

Категории: бонове облигации ценни книжа PSI cds-застраховки банки застрахователни компании гръцки дълг икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus