Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започват проучвания за морския транспорт в Солун

23 Август 2013 / 14:08:54  GRReporter
1090 прочитания

Проучванията на инфраструктурата и консултантските услуги за градския морски транспорт в Солун бяха включени в Оперативната програма „Подобряване на достъпността”, съгласно решение на главния секретар в министерството на развитието Стратос Симопулос.

Според документа, качен в електронния сайт на правителството „Диавгия” (Прозрачност), ще бъде проучено изграждането на шест кея-станции, на сградите, където ще се помещават билетните гишета и чакалните за пътниците на градския морски транспорт в Солун, както и комбинираните връзки с останалите транспортни средства.  Бенефициент по проекта е „Егнатия Одос” АД.

По-конкретно проучването се разделя на следните подпроекта:

- Топографско и подводно проучване,

- Хидрогеоложко проучване и изследвания,

- Проучване на вълновите условия и предварително проучване на пристанищното строителство,

- Проучване за въздействието върху околната среда,

-  Предпроектно проучване на допълнителни места за спиране, както и проучване за хармонизиране на системата с останалите средства за градски транспорт,

- Окончателно проучване на пристанищното строителство,

- Обявяване на обществена поръчка за възлагане на системата за градски морски транспорт на частен инвеститор,

- Проучване на сградните съоръжения: окончателно архитектурно проучване, проучване на електромеханичните инсталации, проучване на местата за шестте кея-станции на градския морски транспорт в Солун,

- Проучване на институционалната рамка относно морския пътнически транспорт – предложенията за нормативни актове и проектозакона за функционирането на системите от градския морски транспорт на територията на Гърция,

- Оценка на предложенията от архитектурния конкурс за шестте кея-станции на градския морски транспорт.

Ще бъде проучена възможността и за станция на летището

Бюджетът на проучванията възлиза на 1 милион евро (с ДДС), а допустимите разходи – на 780 000 евро. Трябва да се отбележи, че ще се осъществи предпроектно проучване за изграждане на станция и до летището, и включването й в системата. Щафетата е поета от „Егнатия Одос” АД, която ще обяви обществена поръчка за проекта за сметка на Префектура Централна Македония и Общините Каламария, Солун и Термайкос.

В предпроектното проучване, изготвено през 2011 от министерството на инфраструктурата, е изчислено, че за да бъде начинанието рентабилно, билетът трябва да варира между 2 и 2,5 евро, без да се субсидира от държавата. Петте кея-станции, които се предлага да бъдат изградени са: площад „Елевтерия”, кметството на Солун, Дворецът на музиката, яхтеното пристанище „Арецус”, и крайбрежното градче Неи Епиватес, в Солунския залив.

Също така се предвижда да бъдат пуснати в експлоатация 6+1 плавателни съда от типа катамаран (шест в движение и един резервен), всеки един от които ще побира по 200 - 250 пътници. Според разписанието те ще извършват курсове на всеки 15 минути, като пътуването ще трае 45 минути. Също така, изчислено е, че експресният курс от Неи Епиватес до площад „Елевтерия” ще трае 15 минути. Предвижда се съща така, че за около две седмици в годината катамараните няма да извършват курсове, заради лошите атмосферни условия.

От досегашните теоретични изчисления следва, че би трябвало да има инвеститорски интерес. Частникът, който ще се заеме с това начинание, ще трябва да закупи катамараните (на стойност от 7 до 10 милиона евро) и да експлоатира маршрутите от инфрастуктурната мрежа, създадена от държавните органи в региона.

Стойността на проекта възлиза на 8,2 милиона евро

Изграждането на инфраструктурата ще струва около 8,2 милиона евро, за които ще бъде направен опит да бъдат получени от Регионалната оперативна програма за Централна Македония. Местните органи и „Егнатия Одос” АД вече се подготвят да подпишат програмно споразумение, за да може проектът да стартира.

След приключването на проучванията, и ако всичко върви добре, ще последва обявяването на обществена поръчка за изграждането на инфраструктурата (кейове – станции, плаващи вълноломи, сградни съоръжения) и придружаващите дейности, като например преместването на мрежи, дейности на ВиК и електро дружествата, археологически дейности, отчуждаване на терени и т.н.

Според програмното споразумение, бюджетът за изграждане на сградните съоръжения ще зависи от избора между 20-те най-добри оферти, излъчени от архитектурния конкурс за млади архитекти, проведен от министерството на инфраструктурата.

Около проекта обаче се очаква да има и много бюрокрация, тъй като ще бъдат поискани разрешителни от множество държавни органи, сред които и Фонда за оползотворяване на държавното имущество, към който е преминало например яхтеното пристанище „Арецус”, чиято приватизация предстои.

 

 

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus