Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заседават пристанищните работници, за да решат бъдещето на стачката на Пирея

04 Ноември 2009 / 14:11:05  GRReporter
1464 прочитания

Виктория Миндова
    Засилва се напрежението върху гръцкото правителство за решаването на казуса около протестите на пристанищните работници за отдаването на концесия на една от платформите на пристанището в Пирея за 35 години на китайската Cosco. В момента заседава профсъюзът на докерите, за да реши дали да продължи 48-часовата стачка, която изтича в полунощ. Китай засилва натиска върху правителството с пристигането на 15 ноември в Атина на изпълнителния директор на  Cosco.
    Министърът на икономиката, развитието и корабоплаването Лука Кацели заяви, че “липсва законна основа” за обявяването на последните стачни действия. Според запознати ако пристанищните работници решат да продължат стачката, може да се прибегне и до прилагането на съдебни мерки, с оглед възстановяването на нормалния работен процес.
    В отворено писмо до министъра на икономиката, развитието и корабоплаването Лука Кацели директорът на Атинската камара на гръцките търговци и индустриалци Костадинос Михалос приканва към незабавното свикване на обща среща на която търговци, пристанищни работници и държавни представители. “Подобна среща е наложителна, след обявяването на поредната 48 часова стачка, която ще се окаже едно тежко изпитание за гръцката търговия и икономика, особенно в периода на криза ”, казва Михалос и добавя:  “Вярваме, че все още съществува възможност за диалог, който да донесе положителни резултати и за търговските кръгове.”
    Според Съюза на пристанищните работници клаузите в договора, засягащи въпросите на работната ръка, заплащането и соцалното осигуряване, както и предоставени данъчни облаги са част от слабите места на концесията. Работещите искат от правителството да се замрази настоящия договор и двете страни да се върнат на масата за преговори. Ако приватизирането на пристанището е наложително, да се преразгледат някои от условията и да се договори една нова концесия, която да защитава интересите на дългогодишните служители и да е доходоносна за държавата. Едно от най – обезпокоителните условия, записани в споразумението с китайското дружество е, че предишното правителство е договорило само осем месеца гаранции за задържане на настоящите служители на работа и липсват всякакви гаранции и обезпечения, че след изтичането на този период няма да започнат масови уволнения.
    Мъж и жена, семейство на средна възраст, които работят на пристанището в Пирея разкриха опасенията си от концесията с китайския транспортен гигант. Мъжът е редови счетоводител на пристанището от 25 години, а жената работи в администрацията от 22 години. Те имат две деца – едно момче, студент за първа година университета в Пирея и момиче в гимназията.  Ако гръцкото правителство не вземе мерки и не предложи ново договаряне с китайското дружество, има реален шанс до идното лято това четиричленно семейство да остане без работа и доходи . “Нямаме какво да губим, ще продължаваме да стачкуваме, докато ни се чуе гласът. Ако отстояваме позицията си, може би правителството ще поеме инициатива и ще промени нещата.”

Категории: Пирея стачкаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus