Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо гръцкият PSI е обречен на успех?

08 Март 2012 / 09:03:50  GRReporter
1619 прочитания

По-малко от 24 часа остават до приключването на процедурата по обмяната на гръцките облигации, притежавани от частни кредитори, станала известна със съкращението PSI. Твърде противоречивите информации често включващи взаимно изключващи се твърдения с източници гръцкото правителство, Институтът на международни финанси, Брюксел и различни анализатори от двете страни на океана съвсем объркаха следящите темата. Очевидно става дума за конфликт на много интереси на стойност стотици милиарди евро и за чисто философския въпрос какво губим, когато печелим и какво печелим, когато губим.
    “Съществува митът, че частните кредитори на Гърция ще претърпят значителни финансови загуби, докато официалните кредитори се измъкват сухи. Това не е съвсем така. Частните кредитори всъщност получават една доста сладка сделка, докато всички действителни бъдещи загуби се прехвърлят на официалните кредитори”, пише в анализ за Financial Times известният икономист Нуриел Рубини. Той припомня, че дори и след въвличането на частния сектор гърцкият дълг остава 140 на сто от БВП на страната - т.е. тя не е в състояние да го обслужва. В най-оптимистичния сценарий той ще бъде 120 на сто от БВП през 2020 година, а в песимистичния ще се върне на 160 на сто от БВП. Защо? Защото опростяването на 110 милиарда евро дълг от страна на частните кредитори се съпътства с нови 130 милиарда дълг от официалните кредитори.
    От тях 30 милиарда ще отидат директно в брой по сметките на частните кредитори и това е първото “бонбонче” за тях в сделката по гръцкия PSI. Други 25 милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност ще отидат за рекапитализацията на гръцките банки по схема, която ще гарантира частния им характер и ще позволи на акционерите им да закупят държавната инжекция при доста “подслаждащи” условия, твърди още Нуриел Рубини. Той припомня, че новите гръцки бонове, които ще заменят сега притежаваните от кредиторите са регистрирани по британското, а не по гръцкото законодателство. Ако Гърция напусне еврозоната, те ще останат бонове в евро, а няма да се превърнат автоматично в бонове в драхми, което трети голям сладкиш за частните кредитори.

    Според икономиста официалните кредитори на Гърция ще претърпят големи загуби, тъй като страната поне още 10 години няма да е в състояние да обслужва дълга си и няма да има достъп до световните финансови пазари. Официалният сектор няма да се размине с трети спасителен пакет за закъсалата икономика. “Частните кредитори на Гърция трябва да престанат да се оплакват и да се съгласят на предлаганата им сделка. Да, те че претърпят загуби, но те ще са ограничени и са съчетани със солидни капиталови възможности. Всъщност истинските губещи в гръцката драма са данъкоплатците на официалните кредитори на Атина, които в крайна сметка ще платят сметката за миналата, настоящата и бъдещата неплатежоспособност на страната”, заключава Нуриел Рубини.

    Междувременно приключването на процедурата по Private Sector Involvement заприличва все повече на трилър като не повече от 6 часа остават до изтичането на крайния срок, а до момента световните агенции съобщават, че около 70 на сто от кредиторите са заявили желание да участват. Този процент е достатъчен за гръцкото правителство, за да може да задвижи клаузите за колективно действие CACs, но колкото е по-висок процента на доброволното участие, толкова по-добре за Гърция. Ако той надмине 80 на сто, страната ще е в добра позиция да настоява пред Международната асоциация за суопове и деривативи ISDA да не смята PSI за кредитно събитие и съответно да не позволи изплащането на CDS-застраховките срещу фалит. Ако процентът на участие надхвърли 90 на сто, тогава вече можем да говорим за успешно приключване на PSI, няма да се наложи задействането на CACs и няма да се изплатят CDS-застраховките.

    Освен известния до снощи списък с кредитори, които доброволно решиха да участват в PSI, днес към тях се присъедини и гръцката застрахователна компания  NP Insurance, която доброволно опрости 5,6 милиона евро гръцки дълг. Участието си в процедурата обяви и кипърската Гръцка банка.

    Официалните резултати от обмяната на гръцките облигации ще бъдат обявени от Министерството на финансите утре, 9 март в 08,00 часа атинско време на адрес www.greekbonds.gr Ако ще трябва да се вземе решение за клаузите за колективно действие, това най-вероятно ще стане в понеделник, тъй като утре финансовите министри от еврозоната ще обсъдят на видеоконференция резултатите от гръцкия PSI. Утре заседава и управителният съвет на Международния валутен фонд, за да реши какво да бъде участието му във втория спасителен пакет за Гърция. Според неофициални данни три са обсъжданите суми - 29, 21 и 18 милиарда евро.

  

Категории: PSI частни кредитори гръцки дълг обмяна на ценни книжа официален сектор гръцки банки акционери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus