Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Защо поевтиняват банковите акции

01 Ноември 2012 / 13:11:39  GRReporter
1010 прочитания

Спасяването на гръцките банки със средствата от гръцкия Фонд за финансова стабилност има колкото положителни, толкова и отрицателни последствия. Банките понесоха сериозни загуби на Атинската фондова борса след категоричния отказ на правителството да компенсира, чрез издаването на гаранции загубите от спада на пазарната стойност на гръцките държавни облигации, които са записани в балансите на финансовите институции.

Ако надзорниците от Международния валутен фонд, Европейската централен банка и Европейската комисия бяха дали зелена светлина на издаването на нови гаранционни бонове, акционерите щяха да си спестят около девет милиарда евро, които сега трябва сами да набавят с повишаване на акционерния капитал.

Банките трябва да посрещнат изискванията за капиталова адекватност на надзорните органи, която се определя на 9% според показателя Core Tier 1. Тя ще бъде покрита две трети от акционерите на финансовите институции и една трета от издаването на условно конвертируеми облигации (Cocos – Contingent Convertible Bonds). Те се очаква да бъдат изкупени от гръцкия Фонд за финансова стабилност, който поддържа своя капитал от помощната програма за Гърция.

Акционерните собственици трябва да задържат 10% от стойността на издадените нови акции, защото в противен случай главният акционерен капитал ще попадне в ръцете на фонда и реално банките ще бъдат национализирани. На пресъхналия финансов пазар рискът от провал на опитите на акционерите да повишават акционерния капитал е голям, коментират някои финансови специалисти в страната.

В тази обстановка на обща несигурност е много трудно да се привлекат нови стратегически инвеститори, особено като се вземе предвид съществуващата все още макроикономическа нестабилност в страната.

Предимствата, които условията на рекапитализацията дава са свързани с правото на отсрочване на данъчните задължения, поради загубите, които банките понесоха с намаляването на номиналната стойност на гръцките държавни облигации (PSI). Ако банките отбелязват отрицателен резултат, изплащането на дължимите данъци може да бъде отсрочено до 30 години, което ще покрие текущите им нужди от оборотен капитал.

Определянето на цената на новите акции, които ще се отпуснат както от Фонда за финансова стабилност и така и от частните акционери ще се определи според пазарната им стойност в последните месеци, а не според оценката им от надзорните органи. Според местните медии това ще даде отстъпка между 50%-60% на заинтересованите нови инвеститори и ще направи по-лесно привличането на свежи капитали.

Последните информации сочат, че гръцките банки ще активизират повишаването на акционерния си капитал през април 2013, след като е приключил процеса по сливане и преструктуриране на финансовия сектор. Един от вариантите, който се обсъжда е банките да издадат варанти (warrants), които ще дадат право на притежателите (новите инвеститори) да участва в увеличението на капитала на банката до определена дата. С други думи ще дадат право на притежателя на варантите да купи пропорционално количество акции на фиксирана цена в определен срок.

Категории: ИкономикаПазари банки акции срив Гърция криза рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus