Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Засилват се страховете за икономически крах на Гърция

07 Май 2012 / 11:05:23  GRReporter
1196 прочитания

Нестабилност е първата дума, която изниква от коментарите на икономическите анализатори след обявяването на резултатите от гръцките парламентарни избори. Още преди обед главният показател на Атинската борса отбеляза срив от 8% в сравнение с петъчната сесия на гръцкия пазар. Citigroup обяви, че шансовете на Гърция да излезе от еврозоната скача. От 50% преди изборите, сега финансистите отчитат, че вероятността страната да напусне единния валутен съюз в следващите 12-18 месеца се е повишила на 75%.

Aнализаторите от Goldman Sachs също се притесняват от мъгливата политическа ситуация в страната. От нея не става ясно как следващото управление ще се отнесе към решаването на неотложни въпроси. Един от тях е окастрянето на 11,5 милиарда евро от бюджета до края на юни. Друг проблем е решението на казуса с облигациите, действащи под чуждестранно право, които имат падеж 15 май месец тази година. Техните собственици отказаха да се включат в процеса PSI и сега очакват да им се изплати пълната сума на книжата. Това обаче не може да стане, защото Гърция оряза с 53,3% номиналната стойност на облигациите за около 97% от частните инвеститори на гръцкия външен дълг. Сега новото управление на страна ще се изправи пред дилемата или да откаже да плати номиналната стойност, което официално ще се разчете като спиране на плащанията (фалит), или ще плати пълната сума на облигациите и ще ядоса останалите 97% от облигационерите, които с извити ръце са съгласиха на “доброволното” окастряне на дълга.

Когато излязоха първите резултатите от  финансовото гуру Нуриел Рубини познат с псевдонима Dr. Doom отбеляза в профила си в туитър: “Гърция е в политически хаос в момента, когато рецесията се превръща в депресия. Изглежда, че тази катастрофа ще доведе до фалит и изход (от еврото)”. Рубини беше развил тази теория още в началото на годината, след което посети Атина, за да защити тезата си, че Гърция ще се разпадне, ако не излезе сама от еврозоната на дебат по темата. Той определя, че резултатите от гръцките избори са много по-важни от френските, защото те могат да доведат до хаос, докато Оланд се оказва по-умерен. Според него следващата година Гърция ще е вън от еврозоната.

Финансистът подчертава, че общият вот “За” партиите, които са подкрепили програмата на тройката от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия е само около 33%. За разлика от тях крайно левите и крайно десните политически движения са взели 66% от вота на гласоподавателите. Той заключва: “Гръцкото членство в еврозоната сега е под риск със сериозни последствия за останалата част за европейската периферия. Несигурността на политиката в еврозоната се увеличава драстично”. Дори медийният магнат Рупърт Мърдок не успя да скрие удивлението си от гръцките резултати. Той наблегна на провала на двете управляващи партии, които заедно не можаха да съберат поне половината от подадения вот на гърците. В своя профил в туитър той написа: “Вотът на двете основни партии е 36% от 75% и още 10 нови партии се кандидатират за места в парламента!”.

Несигурността от развитието на гръцката политическа сцена сковава финансовите кръгове и по още една причини. Анализаторите предвиждат, че липсата на консенсус между политическите сили ще доведе до втора вълна на изнасяне на гръцките депозити в чужбина. Банкерите настояват, че няма време за губене. Политическите сили трябва да съставят правителтво в най-скоро време, за да може да се освободи и следващия транш от помощта и да се отпуснат средства за рекапитализирането на банките. 

Категории: ИкономикаПолитика избори 2012 нестабилност Гърция Атинска борса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus