Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Застрахователните компании намериха начин да се справят със щетите от PSI

30 Януари 2012 / 10:01:13  GRReporter
1074 прочитания

Преди кризата за гръцките застрахователни компании нямаше по-сигурна инвестиция от тази в гръцки ценни книжа и в акции на компании, търгувани на атинската борса. Това, което се случва в страната от 2010 насам промени завинаги понятието за сигурни инвестиции. Гръцките политици сринаха доверието в облигациите, а стойността на акциите на атинската борса се стопи като ланския сняг. Преговорите за PSI и намаляването на номиналната стойност на гръцките облигации с 50 на сто води до директни загуби за застрахователните компании от около 75 на сто в абсолютна стойност. В последните две години те постепенно погасяват тези загуби по идея на Асоциацията на застрахователните фирми и под строгия надзор на Банката на Гърция.
    Някои компании като Interamerican успяха да продадат по-голямата част от гръцките облигации, които притежаваха. Други като Metlife Alico направиха решително увеличаване на капитализацията си, за да покрият щетите от обезценяването на притежаваните ценни книжа. Трети компании, които са дъщерни на банкови колоси записаха щетите за сметка на банките. решението за постепенното погасяване на щетите в последните две години е особено благоприятно за малките и големи гръцки застрахователни компании, чийто капитал така остава недокоснат. Застрахователната компания на Националната банка на Гърция Εθνική Ασφαλιστική бе особено облагодетелствана от това решение. В по-малка степен същото важи и за Земеделската застрахователна компания ΑΤΕ Ασφαλιστική, която може да се окаже, че ще има нужда от рекапитализация.
    Специалистите изчисляват, че при едно окастряне на гръцкия дълг с 50 на сто при процедурата PSI местните застрахователни компании ще се нуждаят от допълнителни капитали в размер на 1,8-2 милиарда евро. Те не очакват сливания или обединявания на компании, тъй като те изискват допълнителни капитали. За сметка на това застрахователите са поискали от министерството на финансите и от Банката на Гърция намаляване на данъчните ставки.
    Въпреки дълбоката рецесия през 2011 компаниите от бранша са се справили изненадващо добре. Metlife Alico вече има 15-процентов дял на застрахователния пазар в Гърция. Обемът на застраховките й е 314 милиона евро и е с 2,5 на сто по-висок от 2010. Прогнозите за 2012 не са розови. Ако се потвърдят предвижданията за 5-процентова рецесия, местният застрахователен пазар също ще се свие с поне 5 на сто, а не е изключено намалението да достигне и 10 на сто.

Категории: застрахователни компании PSI щети окастряне на гръцкия дълг рецесия данъчни ставки капитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus