Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затвор за бензинаджиите- крадци

30 Декември 2010 / 23:12:56  Виктория Миндова
1864 прочитания

Разобличените собственици на бензиностанции, които крадат своите клиенти чрез специални помпи за манипулиране на данните на бензиновите колонки, ще бъдат наказвани с до пет години затвор и глоба двойно по-голяма от незаконно придобитата сума. Драконовите мерки за спекулантите и некоректните търговци ще бъдат въведени още в началото на годината. Проектозаконът трябва да се гласува до средата на януари 2011.

Заместник-министърът на регионалното развитие Динос Ровляс заяви, че поради пропуски в системата, подобни нарушения са минавали незабелязани, но се закани, че това ще се промени с новия закон.

„Напълно подкрепяме идеята на министерството да налага строги санкции срещу измамниците, които използват електронни помпи за манипулация на данните в ущърб на клиента”, заявиха от Съюза на собствениците на бензиностанции. Председателят на Съюза Михалис Кюсис обърна внимание, че организацията неведнъж е давала сигнали за подобни нарушения, но държавното управление чак сега показва признаци, че е готово да предприеме активни действия. Според заетите в сектора бензиностанциите, които през годините са представяли по-ниски от средните цени на пазара на горивата, са тези, които са се усъвършенствали в „спестяване” чрез ощетяване на потребителите. След сигнал на синдиката в средата на декември 2010 за нелогично ниски цени на горивата в определени бензиностанции, контролните органи установили електронните устройства, с които търговците на бензин са печелели незаконно.

След извършване на сериозно разследване по въпроса за манипулация на бензиновите и газовите колонки, Министерството на регионалното развитие оповести, че годишната печалба за некоректните търговци е била около 400 хиляди евро. Един подобен механизъм струва на черния пазар между 1000 евро и 5000 евро, а щетите са били в рамките 5%-10% от всяко зареждане.  

„Повтаряли сме го не малко пъти, трябва да се въведе ефективна електронна система за контрол по цялата пътека на горивата – от рафинерията до кварталната бензиностанция. Само така ще може да се сложи край на феномени като търговията на черно с горива и манипулирането на помпите за потребители” поясниха от Съюза. Те настояват контролните системи да се поставят при входа и при изхода на всяко звено включено в търговията с горива, така че да се следи по електронен път движението им. Съюзът на собствениците на бензиностанции препоръчват задължително да се постави на всички товарни кораби, които извършват пренос на гориво специализираната програма за контрол Посейдон.

Категории: ИкономикаПазари горива бензин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus