Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зъболекар "забравил" да декларира 13,5 милиона евро

01 Юни 2014 / 17:06:43  GRReporter
1034 прочитания

Преди 3-4 месеца прокурорите от Икономическа полиция свикват извънредна среща с началниците на големите данъчни служби в Атина. Предмет на срещата е проверката на имената в списъка Лагард.  До този момент тя е в пълномощията само на Службата за борба с икономическите престъпления и затова резултатите са малки, заради високото натоварване и недостатъчния персонал.  Проверката вече ще се ръководи от прокурорите Панайотис Атанасиу и Галинос Брис, а Янис Драгацис ще провежда day to day надзор за проверките.

Драгацис има опит в разследване на икономически престъпления (случаят Лаврентиадис), запознат е с финансите- завършва магистратура та си скоро, и както казват всички, не отстъпва при разследването на случаите на големите бизнесмени, каквито и силни връзки да имат.

През следващата седмица се очаква  да завърши проверката на поне 10 собственици на сметки от списъка Лагард, които са укрили данъци. Смята се, че общо глобите им ще надхвърлят 20 милиона евро.  Според сайта protothema.gr това са известни лица от атинското общество.

Едно от имената е Константинос  Н., определян като „златния зъболекар на Глифада”. Той притежава фирма съвместно с жена си, която е зъбен техник. Впечатляващо е,  че макар че в списъка Лагард  й присъства с нулев остатък, проверките разкриват, „тайни” приходи в размер на 13,5 милиона евро. Той притежава и луксозни коли, между които и Порше.

Освен от списъка Лагард, икономическите прокурори се информират за хода на разследването в чужбина от Центъра на контрол на данъкоплатците с големи доходи. Проверките са показали 80 души, които са вложили в чужбина около 40 милиона евро. Глобите и общия данък, които ще бъдат наложени, ще възлязат на 80 милиона евро.

В същото време, Службата за борба с икономическите престъпления продължава да проверява най-богатите лекари и адвокати. След описването на недвижимото им имущество, декларираните приходите през последните 10 години и на банковите им сметки, онези, за които е доказано укриване на данъци, са призовани да дадат обяснения.
Между адвокатите са известни университетски преподаватели, както и адвокати, занимаващи се през последните години с гръмки дела. Под прицела на разследващите са и онези адвокати, които си намират клиенти в последния момента, главно в гражданските съдилища.

Проверени са  известни адвокатски кантори в Атина и региона, събирайки необходимата информация и разкритията им са впечатляващи.  Според информациите, до момента е открито, че 400 адвокати са укривали данъци в размер от 500 000 до 10 милиона евро всеки, и са им наложени или предстои да бъдат наложени глоби на стойност над 200 милиона евро. През последните години повечето от проверяваните адвокати са закупили луксозни имоти в Атина и по островите като Миконос,Парос и Тзиа.

Много нарушители има при адвокатите по наказателно право. Между тях са двама известни преподаватели от Атинския университет, които са участвали в големи наказателни дела; адвокат, който е получил 1,5 евро през 2010-2012 без да ги декларира, и не е могъл да ги докаже с документи; известен адвокат, който е декларирал 20 000-30 000 евро на година, но в сметките му са открити 4,2 милиона евро.

Освен укриването на данъци, въпросните адвокати могат да бъдат обвинени и за пране на мръсни пари.  На мушката са и около 1000 адвокати от цяла Гърция.

Категории: икономическа полиция разследване укриване на данъци адвокати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus