Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Здравните министри решиха обща доставка на ваксини за целия Европейски съюз

29 Април 2014 / 17:04:06  Анастасия Балездрова
1100 прочитания

В края на юни страните-членки на Европейския ще подпишат договор за съвместно закупуване на ваксини с цел да спестят средства, стана ясно след края на неформалната среща на европейските министри на здравеопазването в Атина. Ресорният комисар Тонио Борг заяви, че участието в споразумението е доброволно, но допълни: „По всичко изглежда, че всички желаят да се включат. Бих искал това да се случи, въпреки че става дума за доброволна процедура. В момента текат дискусии с държави, които поставят въпроси, свързани с действащата при тях правна рамка с цел едно от „наследствата” на гръцкото председателство да къде това общо споразумение”, заяви той по време на пресконференцията в края на срещата.

От своя страна гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис заяви, че Атина подкрепя напълно тази инициатива и поясни, че заедно с колегите си са дискутирал и други въпроси, свързани с намаляването на разходите в здравния сектор. Един от тях е електронното издаване на рецепти, за което Гърция получи добра оценка от комисаря Борг.

снимка: amna.gr

„Никоя система за здравеопазване в Европа не е стабилна, ако не се реформира. Усещането ми е, че реформите в гръцкия здравен сектор, независимо дали са били болезнени или не, дадоха позитивни резултати. Въвеждането на електронна система за рецептите с помощта на други страни-членки като Швеция създаде една от най-напредналите системи. По този начин бяха спестени около 2 милиона евро от разходите за лекарства”, каза Борг.

Той посочи още, че все още има голямо поле за подобрение, както и че това важи не само за Гърция, но и за останалите страни-членки. „Колегата ми от Великобритания каза нещо, което в страната му дори не е обект на дискусия, докато тук все още спорим дали е правилно или прогрешно. А то е, че там 83 на сто от лекарствата, които се предписват са генерични, докато в Гърция този процент е едва 20 на сто”, посочи в подкрепа на думите му гръцкият здравен министър. Той допълни, че именно благодарение на реформата всички гръцки граждани, дори и неосигурените имат достъп до първична здравна помощ.

На пресконференцията стана ясно, че европейските министри на здравеопазването са обсъдили и ключовия проблем, свързан с големите имигрантски вълни, които са насочени към конкретни държави и последиците от това върху общественото здраве и здравните услуги.

„Гръцкото председателство повдигна този въпрос, понеже тежестта от имиграцията не може да бъде поета от една страна. Това е общоевропейски проблем и затова европейското финансиране за тази цел трябва да бъде насочено преди всичко към страните, които имат най-много проблеми в управлението на имиграционните вълни”, подчерта гръцкият министър.

Според него през последните години Гърция е изразходила 150 милиона евро за здравни услуги към имигрантите.  Георгиадис каза още, че страната трябва да получи повече средства от предвидените 2 милиарда евро от европейските фондове, за да се справи с проблемите. 

Категории: Политика гръцко председателство Европейски съюз министри на здравеопазването ваксини имигранти реформи Тонио Борг Адонис Георгиадис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus