Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зелена енергия и реформи са решението за гръцкия енергиен пазар

31 Януари 2014 / 15:01:44  Анастасия Балездрова
1455 прочитания

Ако Гърция се включи активно в инициативите на Европейския съюз за обединение на енергийните мрежи ще успее да спести от половин до един милиард евро без никакви инвестиции в мрежи или начини за складиране на енергия.

Това бе изводът на дискусията на тема: „Енергийната дилема на Гърция”, която организираха консултантската компания Kantor, фондацията за европейска и международна политика ЕЛИАМЕП, организацията „Движение на гражданите” и гръцкия клон на международната организация „Трансперънси Интернешънъл”.

Директорът на консултантската фирма Димитрис Папаканелу изтъкна основните проблеми на гръцкия енергиен пазар: цените за крайния потребител са високи, ограничените връзки със съседните страни действат негативно на регионалната търговия, липсата на енергийни мрежи и голямата концентрация от доставки на природен газ пречат на безопасността и конкуренцията на конкретния пазар е много ограничена.

По думите му, за да бъдат решени тези проблеми е необходимо да бъде постигнат най-добрият възможен енергиен микс, създаване на подходяща инфраструктура и промяна в законодателството, което регламентира пазара на енергия.

Според заместник-директора на гръцкия Регулатор на  енергия Милтос Асланоглу една от най-важните стъпки, която ще спести големи количества енергия е свързването на островите с мрежата за електроснабдяване в континенталната част на страната, подобряването на условията за доставка на природен газ, по-резултатното управление на риск при изплащането на сметките за електричество, който е особено висок през последните години. Асланоглу допълни, че е необходимо също намаление на данъчното облагане на електричеството и природния газ и въвеждане на нови условия за стимулиране на конкуренцията в пазара на възобновяемите енергийни източници.

Професорът в Атинския Политехнически университет и директор на Гръцката компания за управление на въглеводородите София Стаматаки описа хода на изследванията за наличието на залежи от петрол и природен газ в страната. Тя посочи, че през последните години изследванията са напреднали и допълни, че не бива да се допусне нов застой като този в периода 1996 – 2011.

Тя посочи, че в рамките на проучванията е било изследвано пространство от общо 30 500 километра. Според резултатите, съществуват убедителни доказателства за наличието на залежи в региона на северно Егейско море (на юг от Кавала) и на няколко места в Йонийско море. За тях свидетелстват и залежите, които са намерили и оползотворили както Италия, така и Албания в своите изключителни икономически зони.

Стаматаки подчерта, че процесът около удостоверяването на наличието на определено находище и създаването на поле за сондажи отнема от 7 до 10 години, като рискът от вероятността да бъдат намерени по-малки от предполагаемите количества и трудностите, свързани с големите морски дълбочини, особено в Йонийско море са сериозни недостатъци. Въпреки това тя каза, че вероятен положителен резултат от проучванията би могъл дългосрочно да донесе значителни приходи на гръцката икономика.

В дискусията участва и един активен играч на международните енергийни пазари – президентът и управляващ директор на американската компания ECCO International Алексис Папалексопулос. Той посочи, че са необходими реформи както на гръцкия, така и на европейския енергиен пазар. „Необходимо е да бъде намалено държавното финансиране за инсталирането на възобновяеми енергийни източници и да бъде заместено от стимули за развитие на пазарите”.

Според него търговията със зелени сертификати би могла да бъде алтернативно решение спрямо преноса на енергия, произведена от възобновяеми източници. Папалексопулос подчерта, че иновациите и технологиите ще имат решаващата дума и в този сектор.

Категории: ИкономикаПазари енергетика енергиен микс възобновяеми енергийни източници въглеводороди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus