Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Земетресение от 5 по Рихтер в Халкидики

22 Август 2014 / 07:08:57  GRReporter
1410 прочитания

Земетресение с магнитуд от 5-та степен по скалата на Рихтер разлюля Халкидики в 07:30 тази сутрин. Епицентърът на труса е бил в морето на разстояние на около 17 километра от село Палюри в края на първия ръкав на полуострова.

Земетресението е било усетено както в Халкидики и Солун, а според някои медии и в Атина.

Институтът по геодинамика в Атина е регистрирал поредица от малки трусове преди и след големия. В 06:56 е имало слаб трус с магнитуд 1,6 по Рихтер и дълбочина от само 5 километра в морето край Созополи в Халкидики. В 07:22 последвал трус от 4,1 по Рихтер и дълбочина 10 километра в морето край Неа Скиони. Седем минути по-късно в почти същия регион е бил регистриран най-силният трус с магнитуд 5,1 по Рихтер и същата дълбочина.

В 07:33 последвал четвърти трус с магнитуд 3,2 по Рихтер и същата дълбочина с епицентър източно от региона. В 07:39 сеизмографите отчели трус от 2,6 по Рихтер на разстояние от няколко километра на юг. В 07:55 – трус от 2,4, а в 07:58 – трус от 2,5 по скалата на Рихтер.

снимка: Институт по геодинамика

В изявление за телевизия СКАЙ професорът по геология в Атинския университет Ефтимиос Лекас посочи, че земетресението е било усетено, тъй като е било двойно, а епицентровете и на двата труса са били близо до сушата.

По думите му до момента няма сведения за сериозни щети на сгради, но допълни, че засега не е ясно дали основният трус е преминал. Според Лекас земетресението не е необичайно за региона на Северна Гърция.

Очаквайте подробности.

Категории: Земетресение Халкидики 5 по Рихтер Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus