Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Железничарите: Къде потънаха държавните инвестиции от 9 милиарда евро?

14 Септември 2010 / 17:09:38  Марина Николова
1312 прочитания

На протестен митинг-шествие железничарите поискаха от правителството отговор на въпроса защо са спрели дейностите по проекти, субсидирани с 9 млрд. евро инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до 2004 г. и кой е похарчил толкова много пари?

За днес железничарите обявиха 24-часовата стачка, която правителството заяви, че е незаконна. Въпреки това влаковете в Гърция забиха спирачки. Причината за стачката е законопроект, който е предложило Министерство на инфраструктурата и транспорта, според който ще бъдат орязани 2/3 от линиите на държавните железници, защото не са печеливши, ще бъдат преместени в други служби около 2500 служители, на повечето от които им остават няколко години до пенсиониране, и последно - ще даде голяма част от недвижимото имущество на държавните железници под наем или ще го разпродаде.

Железничарите не са съгласни с проектозакона и имат свои предложения. Заради стачката, която обявиха за днес, преди няколко дни техните синдикални лидери информираха служителите на касите за билети да не издават билети за 14 септември, за да няма разярени пътници, които не са успели да осъществят пътуванията си.

И така, железничари от цяла Гърция – от Каламата до Александруполис, се събраха пред централните офиси на държавните железници, откъдето тръгнаха на протестно шествие към Министерство на финансите. Движението в центъра на Атина спря за известно време, за да преминат синдикалистите.

„Комунистическата партия на Гърция подкрепя борбата на желзничарите. Политиката на приватизиране на обществените услуги и блага, на приватизиране на транспорта води до уволнението на 2500 служители, води до увеличение на цените на билетите, до спад на жизнения стандрат на железничарите, а транспортът се ограничава, минимализира и ще се заплаща прескъпо. Приватизациите, които започнаха преди 15 години доведоха до това положение на нещата... Смятаме, че железниците са едно транспортно средство, което пести енергия, не вреди на околната среда и е сред най-сигурните средства за придвижване, но за съжаление ще стане едно превозно средство, което няма да предлага необходимата сигурност нито за работещите, нито за пътниците” заяви парламентарният представител на Комунистическата партия Спирос Халвадзис.Той подчерта, че отговорността на правителствата на Нова демокрация и ПАСОК за състоянието на железниците е огромна, тъй като „не са подсилили бюджета им, а са ги подтикнали да теглят кредити от банките с висок лихвен процент, които доведоха до този омагьосан кръг на задлъжняване.”

От своя страна председателят на синдиката на железничарите Николаос Кюцукис заяви, че въпреки обявената за незаконна стачка, железничарите няма да отстъпят и ще изразят протеста си срещу проектозакона. „Заявяваме, че сме решени да се запази държавният и обществен характер на железниците и няма да допуснем нашите трудови отношения и правата ни да се върнат в условия, които са важели в Средновековието, а заплатите да се изравнят с тези на китайците.” Г-н Кюцукис допълни, че „железничарите са решени да запазят сигурността на пътниците и на колегите си...” и подкани правителството да седне на масат и да „влезе в диалог с железничарите, който да тръгне от нулата, без да има предварително взети решения.” Синдикатът на железничарите ще има извънредно заседание, на което ще реши как ще продължи своя протест и какви позиции трябва да заеме по отношение наполитиката на правителството.

 

Категории: Актуално железници влакове стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus