Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жените в IT бизнеса ще увеличат с 9 милиарда евро БВП на ЕС

03 Април 2014 / 18:04:48  Анастасия Балездрова
1105 прочитания

Високите технологии отдавна навлязоха във всекидневието на съвременния човек. Следим с жив интерес всяка новост и подобрение в различните апарати, които са неделима част от професионалните ни задължения или времето за почивка и развлечения. Но докато потребителите на продуктите са както мъже, така и жени, процесът на производство продължава да е мъжки „приоритет”.

В същото време в Европа липсват 700 000 професионалисти в областта на софтуера и дигиталните технологии, за да може европейската индустрия да посрещне своите непосредствени нужди. Европейската комисия алармира за това и започнаха различни инициативи на европейско ниво. Една от тях слага фокус върху това да бъдат мобилизирани повече жени, които да се квалифицират и да работят в областта на високите технологии.

С тази цел в петък в Атина се организира конгрес на тема „Жените и момичетата в дигиталната сфера” (“Women & Girls Go Digital”), на който предстои да бъде представена инициативата на Гръцкия секретариат за равенството на половете и Европейския център за жените в технологиите ECWT за стимулирането на заетостта на жените в IT-сектора.

По време на пресконференцията преди конгреса главният секретар Васо Колия обясни, че в „Дигиталния алианс за женската заетост” вече са заявили участие 21 организации от държавния и частния сектор, фирми, научни институти и отделни личности. Тя посочи, че целта на инициативата е насочена най-вече в полза на жените, без да се изключва вероятността тя да се пренесе върху целия трудов капацитет, особено като се има предвид рекордният процент на безработните в Гърция – 28 на сто и още по-шокиращата младежка безработица от 61 на сто.   

В конференцията участва също председателката на борда на Европейския център на жените в технологиите ECWT и създател на Българския център, който е национално звено за контакт на европейската мрежа Саша Безуханова. В изказването си и в изявление за GRReporter получателката на наградата Digital Woman за 2013 посочи, че женската заетост в областта на технологиите е много ниска и обясни причините за това.

„Статистиката е доста обезкуражаваща от две гледни точки. Първо, ако се запази днешната тенденция много жени след завършването на образованието си да остават вкъщи и да се грижат за семействата си, след само 10-12 години Европа ще има нужда от 23 милиона квалифицирани работници. Ако обаче само 50 на сто от жените, които завършват висше образование продължат с професионалната си кариера и работят, тази разлика ще бъде 3 милиона души и ще може да бъде покрита с други инструменти.

Не само в България, не само в Европа, а в световен план, високите технологии са тежко доминиран мъжки сектор. И има предразсъдъци, които стартират от семейната и учебната среда, които трябва да бъдат премахнати за да се постигне естественият баланс. Момичетата и жените са точно толкова талантливи, иновативни и способни да участват в производството на този дигитален процес колкото и мъжете. Просто етикетите, които обществото слага на една или друга професия ограничават хората да следват таланта си. Всъщност тази дискриминация съществува в обратния аспект за мъжете в други професии”.

По думите на Саша Безуханова, „в момента само 19 на сто от start up-компаниите в Европа са стартирани от жени, 9 от всеки 100 апликации на европейско ниво са развити от жени, 19 на сто са на управленски позиции в компании IT, а едва 29 от всеки 1000 завършили висше образование в технологиите са жени, като тенденцията е инженерните професии да не са популярни сред жените. Това създава допълнителни трудности за посрещането на нуждите на индустрията”.

Отговорът на  тази ситуация е организирането на различни инициативи, така че момичетата да имат достъп до технологиите от доста ранна възраст и да започнат да мислят за тях като за свой професионален път.

„В България организираме Girl’s day: За един ден се отварят лабораториите по виртуално инженерство, където има 3D, компютърни анимации и филми, както и лабораториите по роботика за най-малките, 10-годишните. Децата получават менторство от докторанти, които работят там и научават по интересен за тях начин за това как се правят технологии, участват в този процес. А на тази възраст няма бариери и децата излизат със светнали очи и ентусиазъм”, допълни Саша Безуханова.

Председателката на Европейския център за жените в технологиите Ева Фабри подчерта необходимостта от създаването на менторски системи, създаване на мрежи и обмен на добри примери и практики. 

Категории: ИкономикаКомпании дигитални технологии жени IT-сектор Women & Girlg Go Digital Саша Безуханова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus