Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Журналисти бойкотират Златна зора

13 Януари 2014 / 17:01:23  Анастасия Балездрова
1148 прочитания

Гръцки репортери оставиха микрофоните си в краката на говорителя на Златна зора Илиас Касидиарис и се оттеглиха, като го оставиха в недоумение по средата на изявленията му.

Така представителите на медиите изразиха недоволството си от неговия отказ да осъди действията на поддръжниците на партията си, които нападнаха журналисти, фоторепортери и оператори в съботната вечер. Действието им последва диалога:

Илиас Касидиарис: Осъждам действията на полицията, която оттегли отрядите си, които се намираха зад камерите с цел някои хора – не знам кои са те – да предизвикат някакви безредици. За щастие на мястото се намираха депутати и членове на Златна зора, които „спасиха” нещата.

Журналист: Не, как така не знаете. Бяха ваши поддръжници.

Илиас Касидиарис: Повтарям отново, че полицията предизвика цялата ситуация. Неизвестни на мен хора причиниха тези, да речем, безредици. Всъщност не се случи абсолютно нищо. Когато на едно място са събрани 200 граждани ситуацията не може да бъде поставена под контрол. Уважаеми, знаете много добре, че ако ние не бяхме тук…

Журналист: Ако не осъдите действията на поддръжниците си ще бъдем принудени…

Илиас Касидиарис: Аз осъждам всеки сблъсък и всеки акт на насилие. Осъждам обаче и вас, защото не говорите истината. Осъждам и вас, защото лъжете.

Нападението срещу журналистите се случи късно в съботната вечер на площадката пред входа на Апелативния съд в Атина. Източници разказаха пред GRReporter как поддръжниците на Златна зора са се разярили при обявяването на решението на съдебните власти, че още двама партийни депутати ще бъдат изпратени в затвора в Коридалос.

Първоначално на площадката пред входа на съда се събрали няколко депутати и след минути към тях се присъединили и симпатизанти на Златна зора. Те започнали да ругаят и заплашват журналистите, а някои дори ги замерили с пластмасови бутилки с вода.

„Журналисти – негодници и доносници”, „Разпознавам всеки един от вас по отделно, заплашвам ви открито”, „Идват и други след нас. Няма да можете да се спасите, знайте го”, „Не мислите ли за децата си с това, което правите?”, „Крадци”, са били част от изстреляните към представителите на медиите реплики.

Нападението продължило около 10-15 минути и приключило след намесата на депутати от Златна зора, които отблъснали симпатизантите си назад. Междувременно журналисти и оператори напуснали мястото , преминавайки през задната част на сградата.

В неделя поддръжниците на Златна продължиха да ругаят журналистите, но този път от разстояние.

Сред тях бе и партийният депутат Константинос Барбарусис. По решение на разследващите съдебни власти мярката за предварителен арест бе наложена и на депутата Евстатиос Букурас. Той е обвинен в ръководство на престъпна група и участие в нея.

От ляво на дясно: Евстатиос Букурас, Панайотис Илиопулос, Георгиос Герменис, фотоколаж: вестник Етнос

Букурас бе транспортиран до затвора в Навплио, докато съпартийците му Георгиос Герменис и Панайотис Илиопулос вече бяха откарани в затвора в Коридалос. И двете операции бяха проведени при изключително строги мерки за сигурност.

Заслужава да се отбележи, че Букурас следва коренно различна от тази на останалите линия на защита. Това пролича и от изявленията на неговия адвокат Алексис Куяс. Той посочи, че неговият клиент е депутат и поддръжник, но не и член на Златна зора, тъй като принадлежи на друго политическо пространство. 

Категории: Криминална хроникаМедии Златна зора Илиас Касидиарис журналисти нападение бойкот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus