Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора – скритата идентичност на съвременния грък

09 Септември 2012 / 13:09:18  GRReporter
1436 прочитания

“Златна зора!... Най-добре пазената тайна за самоличността на съвременните гърци”. Така лидерът на Либералния алианс Григорис Валианатос определя възхода на крайно националистическата партия в Гърция, която тази седмица отново скандализира общественото мнение. С акцията си под име “Златна зора: КРАЙ на нелегалната търговия”, членовете на партията подеха самоинициативни проверки на сергиите на панаира празника на Богородица, който се провежда всяка година по това време в Рафина. Около 40 членове на партията поеха по тесните улици пред църквата с черни блузи с надпис Златна зора и гръцки знамена в ръце. Първо изискваха документи и разрешение за упражняване на търговска дейност от продавачите на сергиите. Минути по-късно няколко търговци главно от чуждестранен произход станаха свидетели как стоката им беше унищожена на място, а сергиите им станаха на трески.

“Дойдохме на панаира да почетем празника”, заяви след инцидента депутатът Георгиос Герменис познат като Кеадас. Той и неговият колега Панайотис Илиопулос бяха на мястото на събитието и предшестваха акцията. “Видяхме, че имаше някои нелегални имигранти, които продаваха стоки без нужните документи. Дадохме жалба в полицията и после ние направихме това, което трябваше да свърши Златна зора”, заяви депутатът пред местна медия.

Всички политически сили в Гърция осъдиха строго самоинициативата на членовете на Златна зора. Поискаха да се направи разследване по случая и настояват за подвеждане под най-строгата буква от закона. “Това е поредният епизод от явление, което е изключително опасно за демокрацията ни от страна на Златна зора. С часове неонацистите с участието на депутати от партията са извършвали беззакония и са тероризирали хората на панаира без да бъдат обезпокоявани от полицията”, отбелязват от крайно лявата партия СИРИЗА. Полицейските части в Гърция са известни като едни от най-врените поддръжници на неонацистката партия. Тяхната подкрепа нарасна значително в последните три години, а от влизането им в парламента през юни досега, партията на Михалолякос станата трета по популярност според социологическите проучвания.

От СИРИЗА са категорични, че основна отговорност за развитието на ксенофобията в Гърция и ръстът на подкрепа към Златна зора носи правителството и по-конкретно министърът на защита на гражданите Никос Дендиас. Той не е взел никакви превантивни мерки, за да предотврати подобни сцени и няма ефективна политика за овладяване на нелегалната имиграция. Такава е и позицията на съ-управляващата партия на ПАСОК. Социалистите настояват, че действията на Златна зора трябва да се разглеждат като незаконни. Говорителката на ПАСОК Фофи Генимата заяви, че министърът трябва да остави празната риторика и незабавно да се заеме с решаването на проблема. От Демократичната левица казват: “Насилието няма място в парламентарната демокрация” и добавят: “Законодателството в страната трябва да се задвижи срещу тези действия”.

Полицията започва разследване срещу участниците в акцията и двама депутати от Златна зора за узурпиране на власт и посегателство срещу собственост. От партията са категорични, че членовете й са действали в рамките на закона. “Златна зора откликна на исканията на хиляди гръцки търговци, които издъхват под бича на нелегалната търговия и от кървавите мерки наложени от Меморандума. Ще продължим да се борим на двата фронта – срещу правителствената неправда и незаконността” се казва в изявление на партията.

Подобен инцидент се повтори и на народния пазар на Месологиос, където групата от саморазпоредили се защитници на закона предвождана от Константинос Барбарусис също “разчисти” сергиите на чужденците. “Дойдохме на народния пазар и когато видяхме, че общинската полиция няма намерение да направи нужната проверка и я направихме ние”, казва Барбарусис, който също е депутат от партията.

Във видеото, което отразява случилото се има поредица от коментари “Против” и “За” действията на неонацистите. “Не се страхувайте, идват освободителите”, пише потребител с голяма доза сарказъм коментар под видеото от Месологиос. Други чистосърдечно изразяват одобрението си: “Браво на момчетата. Все така да продължават” или “Поставете се на мястото на гърка, който плаща хиляда евро на година на общината за сергия+данък+осигуровки като глупак, а черните не плащат нищо. Освен това работата на общинската служба е да унищожава стоките на амбулантните търговци, както е по закон. Благодарим на Златна зора, която измести държавата, която не прави нищо”.

Категории: ПолитикаКриминална хроника златна зора престъпност нелегална търговия саморазправа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus