Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора: Германия ни дължи 510 милиарда евро

12 Юни 2012 / 13:06:28  GRReporter
1546 прочитания

Днешната равностойност на наложения на Гърция през 1942 година задължителен окупационен заем е 510 милиарда евро. “Това са пари, които Германия така и не ни изплаща, а в момента иска да я смятаме за наш кредитор. Това не е вярно. Германия трябва да поеме изплащането на гръцкия дълг и да ни върне останалите 200 милиарда веднага”, заяви кандидатът за депутат от Златна зора Христос Папас. Той представи в парламента икономическата платформа на гръцките нацисти, в която основен приоритет е задължаването на Германия да си изплати военните компенсации и репарации спрямо Гърция.
    Бяха представени само две други икономически предложения - да се забрани вносът на продукти от животински и растителен произход, за да се стимулира гръцкото земеделие и животновъдство и държавата да финансира строителството на пътища до туристическите обекти, но на тях да работят само обикновени гърци, а не войски, както е било по време на хунтата. “Войската трябва да охранява границите”, заяви икономическият експерт на Златна зора.

    Според Христос Папас приоритет не на следващото гръцко правителство, а още на служебното трябва да е предприемането на юридически действия, така че да се задължи Берлин да изплати дължимото на Гърция. Той се позовава на историческото разследване на учения Димостенис Кукунас “Гръцката икономика по време на окупацията и истината за окупационните заеми”, което ще бъде публикувано в понеделник, 18 юни. “Не ни интересува дали е ляв или десен, нито споделяме политическите му заключения. Но той представя документи, според които в края на войната Германия ни е дължала 100 милиарда днешни евро, които обложени с ниската лихва от 2,5 на сто правят 510 милиарда евро”, заяви икономистът на нацистите.
    Пресконференцията на Златна зора, която се проведе в сградата на парламента на площад Синтагма започна с 15-минутно закъснение, тъй като в залата не беше поставен флагът на партията. Но след като знамето така и не дойде, тя трябва ше да започне и без него. Пред малобройните журналисти Христос Папас цитира и френският икономист Жак Делпла, според когото Германия дължи на Гърция цели 575 милиарда евро, а също и интервю пред списание Шпигел на германския професор по икономическа история в LSE Албрехт Рицл, който е категоричен, че става дума за държавен заем. “Логично е да се запита човек, защо досега Гърция не си е потърсила този заем? Защо нито един гръцки политик не се е сетил досега да направи това?”, попита реторично икономистът на Златна зора и сам си отговори.

    

 

    Според него през 2012 трудно могат да се намерят живи политици, от които да бъде потърсена отговорност за престъпното им недоглеждане на един толкова важен за Гърция въпрос. Все пак, припомни той, има един жив такъв политик и това е 94-годишният Константинос Мицотакис, който според нацистите на два пъти лично е възпрепятствал изпълнението на тази висша национална цел - през юни 1964 като министър на финансите и през 1990 като премиер. Вина има и външният министър на Гърция през 1995, когато лично е спрял дипломатическа преписка по повод на окупационния заем между двете страни. “И знаете ли името на този министър? Каролос Папуляс, днешният президент. Той също има вина за това”, припомни представителят на Златна зора.
    “Министърът на меморандума” Георгиос Папаконстантину (финансовият министър в първото правителство на Георгиос Папандреу, който подписа договора за финансова стабилност на Гърция) също бил виновен за неизплатения заем от Германия, защото ... през 1941 семейството му се сдобило на изгодна цена с електрическата фабрика в Птолемайда. Вина имал и служебният премиер на Гърция Панайотис Пикраменос, тъй като ... баща му обслужвал пропагандата на окупаторите, тъй като имал телеграфна агенция по времето на окупацията.
    Как да се поправи тази голяма историческа неправда? Златна зора предлага да се състави национална комисия, която веднага да се заеме с уреждането на този въпрос. За неин председател те предлагат известния икономист и юрист Василиос Маркезинис, син на Спирос Маркезинис, премиер на страната през 1973.
А на въпроса на GRReporter как е възможно бедната България да си изплати всички репарации, а богатата Германия да не ги плати, Христос Папас отговори: "Много хубав въпрос. Трябва да го проуча".

Категории: Златна зора Германия неизплатени репарации окупационен заем икономическа програма Христос Папас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus